Prednosti in slabosti ledomatov

Ledomat, prednosti in slabosti
Ledomat, prednosti in slabosti Foto: on nbc

Namizni ledomati so kuhinjski pripomoček, zasnovan za priročno delanje ledu kar na kuhinjskem pultu. Priljubljeni so predvsem zaradi svoje prenosljivosti in enostavne uporabe, saj odpravljajo potrebo po tradicionalnih pladnjih za led ali večjih ledomatih, ki so vgrajeni v hladilnike.

Ledomati, vse bolj priljubljen kuhinjski pripomoček

Ledomati običajno delujejo tako, da napolnijo rezervoar z vodo, ki se nato črpa v modele za led. Postopek izdelave ledu je hiter in številni stroji lahko proizvedejo serijo ledu že v 6 do 15 minutah, odvisno od modela. Ko je led pripravljen, ga naprava odloži v zaboj za shranjevanje.

Lahko so uporabni za manjša srečanja, zabave ali kampiranja. Namizni ledomati so na voljo v različnih velikostih in zmogljivostih, tako da lahko izberete tistega, ki ustreza vašim posebnim potrebam.

Ledomati so vse bolj priljubljen kuhinjski pripomoček
Ledomati so vse bolj priljubljen kuhinjski pripomoček Foto: sommail iz iStock

Slabosti ledomatov

 • Omejeno shranjevanje ledu: Namizni ledomati imajo običajno omejeno zmogljivost shranjevanja ledu. To pomeni, da boste morda morali led prenesti v drugo posodo ali ga uporabiti takoj, da preprečite taljenje.
 • Niso primerni za neprekinjeno uporabo: Te naprave so zasnovane za občasno uporabo in ne za neprekinjeno proizvodnjo ledu. Dolgotrajna uporaba, ne da bi se stroj ohladil med serijami, lahko povzroči zmanjšano učinkovitost ali morebitne okvare.
 • Raven hrupa: Nekateri ledomati so lahko med postopkom izdelave ledu hrupni. To lahko pride v poštev, če ga nameravate uporabljati v tihem okolju.
 • Zahteva napajanje: Namizni ledomati morajo biti priključeni na električno vtičnico, zato morda niso primerni za lokacije brez dostopa do električne energije.
 • Nabiranje kondenza: Nekateri uporabniki poročajo o težavah z nabiranjem kondenza, kar lahko povzroči vodne luže okoli naprave. Redno vzdrževanje in pravilna namestitev lahko pomagata to ublažiti.
 • Omejena zmogljivost za proizvodnjo ledu: Čeprav so ti stroji priročni, morda niso primerni za hitro proizvodnjo velikih količin ledu. Če gre za veliko povpraševanje, bo morda bolj primeren večji ledomat.
Namizni ledomati, prednosti in slabosti
Namizni ledomati, prednosti in slabosti
Foto: on 22words

Prednosti ledomatov

 • Priročnost: Namizni ledomati zagotavljajo hiter in priročen način za pripravo ledu brez potrebe po tradicionalnih posodah za led ali vgrajenem ledomatu v zamrzovalniku.
 • Prenosljivost: So kompaktni in prenosni, zato jih je enostavno premikati po potrebi. To je še posebej uporabno za zabave, kampiranje ali druge dogodke.
 • Hitrost: Namizni ledomati lahko proizvedejo led razmeroma hitro, pri čemer lahko nekateri modeli naredijo serijo ledenih kock že v nekaj minutah.
 • Namestitev ni potrebna: Za razliko od vgrajenih ledomatov, ki morda zahtevajo strokovno namestitev, so namizni ledomati samostojne enote, ki jih je mogoče preprosto nastaviti brez posebnega orodja ali strokovnega znanja.
 • Stroškovno učinkoviti: Na splošno so cenovno ugodnejši od večjih ledomatov ali hladilnikov z vgrajenimi ledomati.
 • Raznolikost vrst ledu: Nekateri namizni ledomati vam omogočajo, da izberete različne velikosti ali oblike ledenih kock, kar zagotavlja prilagodljivost glede na vaše želje.
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekJajc ne smete hraniti v hladilniku: znani ‘chef’ razkriva zakaj
Naslednji članekPrihodnost vožnje? Obogatena resničnost v avtomobilih
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.