Ali veste, kakšno banano je bolje jesti – tisto polno črnih pik, rumeno ali rahlo zelenkasto?

A bunch of whole ripe Banana
Foto: PRASANNAPiX iz iStock

Za naše telo sta dobri tako zelo zrela banana kot tudi rahlo zelena. Vsaka deluje v telesu na drugačen način. Bolj ko je banana temna, torej več temnih pik ima, bogatejša je z vitamini B in C, vsebuje kalij in antioksidante. Poleg tega je lažje prebavljiva. Zelenkaste in trše banane so bogate s probiotičnimi bakterijami, ki dobro vplivajo na zdravje črevesja. Vsebujejo manj sladkorja kot zelo zrele banane in več škroba. Škrob je zaslužen za daljši občutek sitosti.

Kaj pravi nutricionistka?

»Raziskave kažejo, da je 80 do 90 odstotkov premalo zrelih banan ogljikovih hidratov, ki se med zorenjem spremenijo v proste sladkorje. Zato je za sladkornim bolnikom boljše jesti manj zrele banane,« pravi britanska nutricionistka Rhiannon Lambert in dodaja: »Ne glede na to, ali so zelenkaste ali zelo zrele, so odličen vir kalija in drugih hranil. Ne moremo reči, da je ena vrsta boljša za uživanje kot druga, saj ima vsaka nekaj prednosti, a tudi slabosti, če imajo ljudje določene zdravstvene težave. Premalo zrele banane vsebujejo manj sladkorja, zato naj ljudje s sladkorno boleznijo izbirajo nekoliko bolj zelene. Bolj ko je banana namreč zrela, bolj se škrob v njej spremeni v sladkor.«

»Zelo zrele banane so lažje prebavljive in so boljša možnost za ljudi s prebavnimi težavami. Zato se priporočajo dojenčkom pri uvajanju dopolnilne hrane, zlasti tistim, ki trpijo zaradi zaprtja. Premalo zrele banane vsebujejo odporen škrob, ki ga ljudje ne morejo prebaviti. To je vrsta škrobnega materiala, s katerim se bakterije rade hranijo.«

Over riped banana on green background
Foto: mrohana iz iStock

Povsem rjave banane so polne antioksidantov. Takšne banane so v bistvu polne sladkorja, ki je narejen iz škroba. So bolj sladke, zato jih večina uporablja pri pripravi peciva. Tudi klorofil v njih je dobil novo obliko. »Ta razgradnja klorofila je razlog, zakaj se raven antioksidantov poveča, ko so banane starejše. Torej, popolnoma rjava banana je antioksidativna bomba,« je še pojasnila.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRInsider
Prejšnji članekPrihodnost vožnje? Obogatena resničnost v avtomobilih
Naslednji članekTo je razlog, zakaj vaš pralni stroj porabi dvakrat več električne energije! Večina ljudi nezavedno naredi ‘neumno’ napako
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.