Prihaja pogonsko gorivo prihodnosti

Pri Audiju so naredili nov korak za avtomobilizem. Razvili so novo vrsto goriva – sintetično gorivo audi e-dizel z nevtralnimi emisijami CO2.

Nemška ministrica za izobraževanje Dr. Johanna Wanka je v svoj službeni avto natočila prvih pet litrov novega goriva in ob tej slovesnosti povedala: “Sintetično dizelsko gorivo na osnovi CO2 predstavlja velik uspeh našega raziskovanja. Če nam uspe spodbuditi množično uporabo tega novega goriva, lahko znatno pripomoremo k zaščiti okolja in postavimo temelje zelene ekonomije.

 

Audi je projekt razvil s partnerjema Climeworks in Sunfire, s katerimi so leta 2014 v Dresdnu odprli pilotsko tovarno, kjer so iz vode, CO2 in ekološko pridobljene elektrike proizvedli dizelsko gorivo. Njihov namen je bil dokazati, da je možno industrijsko pridobivati tako imenovana e-goriva.

 

Novo revolucionarno gorivo se prideluje v obratu podjetja Sunfire, ki deluje po načelu “moč v tekočino”. Pri tem uporabljajo ogljikov dioksid, vodo in elektriko za surovine. Ogljikov dioksid s tehnologijo neposrednega zajemanja iz zraka (Direct Air Capturing) švicarskega partnerja Climeworks pridobivajo iz zunanjega zraka.

 

Nato z elektrolizo, ki jo omogoča ekološko pridobljena elektrika, vodo razcepijo na vodik in kisik. Ta postopek omogoči, da vodik v dveh kemičnih postopkih pri 220 stopinjah Celzija in tlaku 25 bar reagira z ogljikovim dioksidom, pri tem pa nastane energijsko bogata tekočina, ki jo sestavljajo ogljikovodikove spojine – tako imenovani Blue Crude. S tem postopkom se lahko doseže kar 70-odstotni izkoristek.

Za začetek so na ta način izdelali 160 litrov Blue Crud tekočine, ki so jo lahko predelali v 80 litrov sintetičnega dizel goriva. V načrtu imajo, da bodo v naslednjih mesecih pridelali 3.000 litrov audi e-dizel goriva. Če bo projekt odobren in bo njihovo gorivo doseglo želene uspehe pa se pričakuje, da bodo predelali vedno več novega revolucionarnega goriva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.