Prihaja pogonsko gorivo prihodnosti

Pri Audiju so naredili nov korak za avtomobilizem. Razvili so novo vrsto goriva – sintetično gorivo audi e-dizel z nevtralnimi emisijami CO2.

Nemška ministrica za izobraževanje Dr. Johanna Wanka je v svoj službeni avto natočila prvih pet litrov novega goriva in ob tej slovesnosti povedala: “Sintetično dizelsko gorivo na osnovi CO2 predstavlja velik uspeh našega raziskovanja. Če nam uspe spodbuditi množično uporabo tega novega goriva, lahko znatno pripomoremo k zaščiti okolja in postavimo temelje zelene ekonomije.

 

Audi je projekt razvil s partnerjema Climeworks in Sunfire, s katerimi so leta 2014 v Dresdnu odprli pilotsko tovarno, kjer so iz vode, CO2 in ekološko pridobljene elektrike proizvedli dizelsko gorivo. Njihov namen je bil dokazati, da je možno industrijsko pridobivati tako imenovana e-goriva.

 

Novo revolucionarno gorivo se prideluje v obratu podjetja Sunfire, ki deluje po načelu “moč v tekočino”. Pri tem uporabljajo ogljikov dioksid, vodo in elektriko za surovine. Ogljikov dioksid s tehnologijo neposrednega zajemanja iz zraka (Direct Air Capturing) švicarskega partnerja Climeworks pridobivajo iz zunanjega zraka.

 

Nato z elektrolizo, ki jo omogoča ekološko pridobljena elektrika, vodo razcepijo na vodik in kisik. Ta postopek omogoči, da vodik v dveh kemičnih postopkih pri 220 stopinjah Celzija in tlaku 25 bar reagira z ogljikovim dioksidom, pri tem pa nastane energijsko bogata tekočina, ki jo sestavljajo ogljikovodikove spojine – tako imenovani Blue Crude. S tem postopkom se lahko doseže kar 70-odstotni izkoristek.

Za začetek so na ta način izdelali 160 litrov Blue Crud tekočine, ki so jo lahko predelali v 80 litrov sintetičnega dizel goriva. V načrtu imajo, da bodo v naslednjih mesecih pridelali 3.000 litrov audi e-dizel goriva. Če bo projekt odobren in bo njihovo gorivo doseglo želene uspehe pa se pričakuje, da bodo predelali vedno več novega revolucionarnega goriva.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.