Pridobivanje vodika iz vsake rastline – preboj na področju biogoriv!

Dejstvo je, da se človeštvo ne bo moglo večno zanašati na nafto, kot na osnovno gorivo svetovnega gospodarstva. Poiskati bo potrebno novo rešitev in morda je to uspelo prav znanstvenikom iz Virginije.

Njihov preboj bi lahko popolnoma revolucioniral način pridobivanja goriva in odpravil svetovne probleme, ki jih ima človeštvo z nafto. Znanstveniki iz Virginijskega tehničnega inštituta so odkrili proces, kako pridobiti veliko količino vodika iz vsake rastline. Trenutni procesi pridobivanja vodika so izredno dragi in ustvarjajo veliko izpustov toplogrednih plinov. Če se bo nov postopek izkazal za tako uspešnega, kot napovedujejo začetni preizkusi, potem lahko v naslednjih treh letih pričakujemo ogromen napredek na področju izkoriščanja vodika kot naravnega goriva.

Za pridobivanje vodika, je tehnična ekipa iz Virginijskega inštituta, izumila poseben koktajl encimov s polifosfati in ksilozo – enostaven sladkor, ki se nahaja v vsaki rastlini. Encimi v procesu omogočajo sprostitev večje količine vodika iz ksiloze. Postopek je učinkovitejši in okolju prijaznejši od obstoječih postopkov.

“Postopek, ki ga raziskujemo, lahko pomaga končati našo odvisnost od fosilnih goriv,” je dejal Y.H. Percival Zhang, vodja študije. “Potencialni dobiček in prijaznost te tehnologije do okolja sta razloga, zakaj avtomobilska, naftna in energetska podjetija veliko vlagajo v razvoj vodikovih tehnologij,” je še dodal. “Veliko ljudi je prepričanih, da bomo kmalu vstopili v vodikovo obdobje. Tržne zmogljivosti vodika pa so praktično neomejene.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.