Donald Trump je izgubil vojno proti škotskim vetrnim elektrarnam

Škotska vlada je odobrila projekt gradnje polja vetrnih elektrarn blizu mesta Aberdeen, ki leži v neposredni bližini Trumpovega golf letovišča. Milijarderju seveda projekt ni preveč všeč.

Bolj kot obnovljivim virom energije, Donald Trump posveča pozornost pogeldu na polje veterih elektrarn iz njegovega golf letovišča. Trdi namreč, da bodo zračne vetrnice popolnoma uničile razgled in s tem zmanjšale vrednost Trumpovega golf igrišča. 


Novo polje vetrnih elektrarn, moči 100 MW (megavatov), bi pokrilo polovico potreb po električni energiji mesta Aberdeen. Pilotni projekt bi v nadalje bil primer dobre prakse za prihodnje projekte na tem področju v Združenem Kraljestvu.

 

Čeprav po idejnem projektu je predvidena gradnja enajstih vetrnih elektrarn, pa Trump in njegovi odvetniki zatrjujejo, da bo to imelo katastrofalne posledice na njegovo letovišče in na celoten škotski turizem. Zatrjujejo, da bodo vetrnice iznakazile pogled na neokrnjeno naravno okolico in da bo zaradi tega Trump utrpel veliko denarno škodo.

Na srečo pa se s Trumpom, katerega edino vodilo je le denar, ne strinjajo številni bogataši, ki so vključeni v Trump International Golf Resort, kot npr. Ian Wood iz Gordonske Univerze. Mnogi so namreč mnenja, da bo projekt pomagal Škotski in da je to tehnologija prihodnosti. Medtem ko številne države veliko vlagajo v vetrne elektrarne, pa se moramo vprašati: “Zakaj v Sloveniji na tem področju še ni večjih premikov?”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.