Praga Bohema: Je češko supervozilo konkurent Rimacu?

Praga Bohema je češko hiper vozilo, ki že navdušuje
Praga Bohema je češko hiper vozilo, ki že navdušuje Foto: on pragaglobal

 

Ko pomislimo na Prago, nam najprej na misel pade glavno mesto Češke. Ali bi pod tem istim nazivom prepoznali tudi avtomobilsko znamko z več kot stoletno tradicijo? Verjetno ne, kajne? Mogoče se bo zdaj to spremenilo, saj je Praga Bohema hiper vozilo, ki bo podjetje (ponovno) postavilo na zemljevid.

Praga Bohema bo Čehe vrnila na zemljevid

V prejšnjem stoletju je bilo podjetje Praga znano po svojih vozilih, a je moralo zaradi režima svoje mesto odstopiti znamki Škoda. K sreči so svojo usodo našli v dirkaških vozilih, čeprav je podjetje obstajalo že v osemnajstem stoletju. Takrat so izdelovali predvsem dele za parne stroje, predvsem vlake. Svoje prvo vozilo so izdelali leta 1907. Pred 89 leti pa je njihova Praga Alfa osvojila dirko z imenom Tisoč milj Češko-Slovaške. Prav v dirkanju so našli svoje pravo poslanstvo, ki jih bo zdaj ponovno postavilo na zemljevid.

Praga Bohema je hiper vozilo, ki sloni na temeljih Prage R1 in prototipa Praga R1R. Izdelali ga bodo v 89 primerkih in se tako poklonili obletnici zmage na dirki iz leta 1933.

Praga Bohema
Praga Bohema Foto: on pragaglobal

Praga Bohema bo dosegla 300 kilometrov na uro

Praga Bohema se bohoti z »oklepom« iz karbonskih vlaken, ki teže vozila ne spustijo preko tisočaka kilogramov. Dva potnika bo poganjal motor, ki ga poznamo iz Nissana GT-R. Nekoliko so ga predelali, da lahko doseže 700 konjskih moči, čeprav proizvajalec trdi, da ga lahko dvigne preko številke 1000. Najvišja hitrost naj bi znašala 300 kilometrov na uro, Praga pa trdi, da bo vozilo namenjeno tudi cestni vožnji.

Zadnji del vozila Praga Bohema
Zadnji del vozila Praga Bohema Foto: on pragaglobal

Češko podjetja želi s Prago Bohema ciljati predvsem na ljubitelje jeklenih konjičkov iz Avstralije, Nemčije, Hong Konga, Japonske, Južne Afrike, Španije, Tajvana, Združenih Arabskih Emiratov, Združenega Kraljestva in Združenih držav Amerike.

Praga Bohema že navdušuje
Praga Bohema že navdušuje Foto: on pragaglobal

Praga Bohema bo izdelana v dvajsetih primerkih na leto, saj se želijo posvetiti kakovosti in podrobnostim. V naslenjem letu pa bo izdelanih le deset modelov, saj se bo pričela gradnja češke Kresta Racing območja. Kaj pa cena Prage Bohema? Ta bo znašala kar 1,28 milijona evrov plus davek.

Meet the Praga Bohema | Official Reveal | Praga

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekZnani nominiranci za Najboljši avto leta 2023
Naslednji članekHonda pokazala prvi električni moped za Evropo (Honda em1)
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.