Pozor! Če tega pri avtomobilu ne rešite pravočasno in pravilno, boste plačevali dajatev

Nadvse pomembno je, da poskrbite, da bo sprememba lastništva vozila pravočasno in pravilno urejena. Samo tako se boste razbremenili obveznosti plačila dajatve.

Kdaj in za kaj plačujemo dajatev

Dajatev se plačuje za osebna vozila, tovorna vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in trikolesne mopede. Obveznost plačila prvič nastane po preteku enega leta od odjave vozila, in nato vsako leto na datum odjave vozila.

Dajatev za odjavljeno vozilo se plačuje deset let od zadnje odjave vozila. Če se vozilo v tem času znova registrira, začne ta rok znova teči ob naslednji odjavi vozila.

Pri tem naj poudarimo, da se dajatev za odjavljeno vozilo ne plačuje za vozila s statusom starodobnega vozila.

Pazljivo s spremembi lastništva vozila

Ministrstvo za infrastrukturo opozarja vse lastnike motornih vozil na obveznost plačevanja dajatve za odjavljeno vozilo in dosledno izvajanje spremembe lastništva odjavljenega vozila pri registracijskih organizacijah. Zavezanec za plačilo dajatve je namreč oseba, ki je kot lastnik vpisana v register motornih vozil. Zato je zelo pomembno, da vsak lastnik motornega vozila preda vozilo z dokumenti novemu lastniku šele, ko opravita spremembo lastništva (prepis lastništva) pri registracijski organizaciji (tehnični pregledi in upravne enote).

Ravno tako ne dajajte pooblastila za spremembo lastništva vozila novemu lastniku, ki ste mu že predali vozilo in dokumente. Vsak lastnik vozila naj torej ob spremembi lastništva še pred predajo vozila opravi svojo obveznost v skladu z Zakonom o motornih vozilih in pri registracijski organizaciji izvede spremembo lastništva. Dogaja se namreč, da prodajalci spremembe lastništva ne izvedejo, vozilo predajo novemu lastniku skupaj z dokumenti, potem pa spremembe lastništva ne morejo opraviti, ker novega lastnika (kupca) ne morejo več kontaktirati oziroma se ta temu izogiba.

Kako se razbremeniti obveznosti plačila dajatve za odjavljeno vozilo

Najpomembneje je, da lastnik vozila uredi spremembo lastništva oziroma vpis drugega dejstva o vozilu (ukradeno, razgrajeno v EU, izvoženo, ponovno registrirano v tujini) pri registracijski organizaciji. Samo na tak način se bo razbremenil obveznosti plačila dajatve za odjavljeno vozilo.

VIRGOV.SI
Prejšnji članekRavna streha po sistemu Top Reflex
Naslednji članekVsestranskost stropnih in visečih svetilk

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.