Pametne garažne hiše in še pametnejše parkiranje

Pametne garaže in pametno parkiranje
Pametne garaže in pametno parkiranje

Uporaba garažnih hiš je razširjena predvsem v mestnih jedrih in znamenitostih. Neskončen labirint parkirnih mest, ki nam je dolgo povzročal glavobole, se iz leta v leto izboljšuje. Cene sicer ne padajo, to pa ne pomeni, da tehnologija ne napreduje. Ta vsebuje predvsem rešitve o čim lažjem iskanju prostih parkirnih mest in avtomobila po končanih opravkih. Ena izmed rešitev je mobilna aplikacija, ki nam pomaga pri vsem tem in še čim.

Pametno parkiranje tudi v Sloveniji

EasyPark je mobilna aplikacija, ki je na voljo že v petnajstih evropskih državah. Vključuje že več kot dva tisoč mest v teh državah in omogoča hitro in nizkocenovno parkiranje brez večjih težav. Našla je rešitve na najbolj pogosta vprašanja, ki se voznikom porajajo pri vožnji do cilja. Kje bom parkiral? Koliko bom plačal? Kaj če parkirnina poteče preden prispem? Kje je sploh avtomat?

Njihova nova storitev imenovana Find&Park vam pomaga poiskati prosto parkirno mesto in optimalno pot do njega. Parkirnino plačate preko aplikacije, kar vam prihrani iskanje parkirnega avtomata in iskanje drobiža (čeprav tudi to že izginja). Če se vam zdi, da boste odsotni dlje časa, preprosto podaljšate parkirnino preko aplikacije in se s tem izognete možni kazni.

Pametna garažna hiša

Da pa so še bolj raznoliki so dokazali tudi s svojo parkirno hišo v Mariboru, ki je pod njihovim upravljanjem. Tudi tu se voznikom pogosto zatakne, saj ni vsaka garažna hiša ista. Njihova ponudba sicer velja po več mestih v Sloveniji, a garažna hiša City Parking je manjša izjema. Aplikacija omogoča iskanje prostih mest in plačevanje parkirnine, kar pomeni, da se po plačilu preprosto odpeljete iz parkirne hiše. To omogoča funkcija CameraPark, ki preko aplikacije zazna registrsko oznako vozila in odpre zapornico za vstop ali izstop. Pri izstopu nato sistem samodejno izračuna čas parkirnine, nato pa voznik preko aplikacije poravna znesek parkirnine.

Easypark omogoča brezskrbno parkiranje
Easypark omogoča brezskrbno parkiranje

Vsekakor je možnost uporabe aplikacije pozitiven in uspešen pristop k parkiranju v nakupovalnih centrih in mestnih jedrih, a dejanske rešitve ne ponuja. Še vedno se predvsem mestna jedra spopadajo s previsoko ceno parkirišč in premalo parkirnimi mesti. Oboje pa nekako sovpada z željo po zelenih mestih in zmanjšanjem emisij.

VIReasypark.si
Prejšnji članekJe čas, da zamenjate okna?
Naslednji članekDIY: Barve za pohištvo, ploščice, steklo in še marsikaj
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.