Novi Smart bo električni SUV

Novi Smart bo kompaktni SUV
Novi Smart bo kompaktni SUV

Avtomobilsko znamko Smart povezujemo z majhnim, celo miniaturnim avtomobilom, ki je ravno prav prisrčen. Z novim lastnikom, kitajsko znamko Geely in Mercedesom, pa se začenja nova era vozil Smart. Pred dvemi leti je bilo ustanovljeno podjetje Smart Automobile v katerega je bilo vloženih več kot 350 milijonov evrov. Časi, ko je Smart ponujal le en model, so minili. V prihodnosti bo na voljo več modelov, prvi pa bo kompaktni SUV.

Električni Smart SUV

Že lansko leto se je Smart, znamka koncerna Daimler, popolnoma odrekla motorjem z notranjim izgorevanjem. Postala je povsem električna znamka, a je to prišlo z nekaj krize v prodaji. Novega partnerja so našli v kitajskem Geelyju, ki bo pri novih vozilih zadolžen predvsem za tehnološki vidik vozil. Pomemben del vozil bo igrala njihova električna platforma SEA, Mercedes pa naj bi prispeval obliko novega/novih vozil. Kot del projekta je bil ustanovljen tudi raziskovalno-razvojni center v Frankfurtu, ki šteje nekaj več kot tristo inženirjev.

Novi Smart bo SUV
Misteriozne fotografije novega Smarta

Prihodnost podjetja je električna

Prvi novi model bo kompaktni SUV z oznako HX11. Terenec s petimi sedeži naj bi v dolžino meril približno štiri metre. Imel naj bi nekaj malega več kot 250 konjev, svojo moč pa bo prejemal iz baterije z zmogljivostjo 70kWh. Za to bo zadolžen Geely, ki naj bi razvijal tudi zmožnost hitrega polnjenja, glasovnega upravljanja in samodejnega posodabljanja programske opreme.

Skica novega Smarta
Skica novega Smarta, ki je izšla pred digitalnimi skicami

Vozilo se bo sprva izdelovalo v mestu Xian na Kitajskem. Nared naj bi bil do letošnje jeseni, z naslednjim letom pa bo na voljo tudi v Evropi. Kot poročajo nemški mediji naj bi jih letno izdelali približno 150 tisoč. Nobene potrebe pa ni po strahu, da bo klasični Smart izginil, saj imajo pri podjetju načrtovane tudi male različice Smarta. Govori se, da naj bi imeli pripravljenih več kot deset modelov, ki jih bodo javnosti predstavili v naslednjih letih. Vprašanje je le, ali bo to obudilo znamko?

Prejšnji članekPoslovite se od vodnega kamna!
Naslednji članekSlog opremljanja, ki je pravi hit
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.