Novi koncept Renault Scenic Vision nakazuje prihodnost francoske znamke

Renault je le nekaj dni po tem, ko so objavili novico, da se linija Scenic poslavlja od proizvodnih hal, razkazal novega Scenica. Koncept nosi ime Renault Scenic Vision in je prvi v liniji obstojnih vozil, ki jih želi francosko podjetje proizvajati že z letom 2024. Kaj bo prinašal novi Renault Scenic in kaj pomeni obstojnost v njihovih mislih?

Renault Scenic Vision le nekaj dni po upokojitvi

Pred nekaj dnevi je Renault sporočil, da bo upokojil linijo vozil Renault Scenic. Zdaj je na svojem dogodku ChangeNOW 2022 prikazal konceptno vozilo Renault Scenic Vision, ki bo temelj njihovih vozil prihodnosti. Njihovi glavni atributi? Pogon na vodik in obstojnost. Za prvo lastnost verjetno vemo, kaj točno je – vodikove gorivne celice. Drugi del – obstojnost – pa je tisti del, ki so ga morali veliko bolje pojasniti. O tem smo pisali v našem prispevku Renault Scenic odhaja v pokoj.

Največ pozornosti so pri obstojnosti požela tla, ki so narejena iz reciklirane plastike in sedeži, ki so vključno s šivanim materialom. Kljub temu je Vidal pojasnil, da uporaba recikliranih materialov sama po sebi ni dovolj. »Danes je približno 95 odstotkov avtomobilov možno reciklirati, kar pa ne pomeni, da dejansko so. S pomočjo pametnega inženiringa in dizajna, lahko pospešimo in poenostavimo proces recikliranja ter tako dejansko uspemo reciklirati vozila,« je povedal vodja dizajna Gilles Vidal.

Koncept Renault Scenic Vision ponuja marsikaj

Čeprav je bilo veliko govora o vodikovih gorivnih celicah, bo prihajajoči Renault Scenic pravzaprav hibrid električnega in vodikovega pogona. V dolžino bo meril 4490 mm, v širino 1900 mm in 1590 mm v višino. Koncept bo od Megane E-Tech Electric daljši za 280 mm, širši za 120 mm in višji za 85 mm. Glavna razlika konceptnega Scenica je ta, da bo pravzaprav terenec oziroma SUV. Scenic Vision je »moderen dizajn z obstojnim podtonom«.

Električni pogonski sklop je tako kombiniran z vodikovim pogonskim sklopom, opremljen pa z gorivno celico moči 16 kW. Ta omogoča polnjenje med vožnjo. Ne bo pa pogonski sklop vse, kar bo spremenjenega, saj bo šlo za popolnoma novo vozilo. V veliki večini bo izdelan iz recikliranih materialov, ki naj bi dosegli tudi 95 odstotkov celotnega vozila. Med njimi tudi pnevmatike, ki so ustvarjene pri izdelovalcu, ki je čkan GPSRN (Global Platfrom for Sustainable Natural Rubber).

Nov videz dobivata tako zunanjost kot notranjost, ki bo moderna in nekoliko futuristična. Vgrajene bodo varnostne tehnologije in elementi, ki bodo olajšali vožnjo vozniku in jo popestrili vsem potnikom. Kot so pojasnili pri Renaultu je Scenic Vision že 90-odstotno pripravljen na proizvodnjo, ki se napoveduje za leto 2024. Popolnoma vse informacije o vozilu bodo na voljo v naslednjih mesecih.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekMlečni sladoled najbolj kakovostnih sestavin
Naslednji članekMikropodjetja v lesarstvu vabljena k prijavi na nov razpis
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.