Nasveti pri prodaji avta

Prodajanje vozila ni tako enostavno, če želite iztržiti nekaj več
Prodajanje vozila ni tako enostavno, če želite iztržiti nekaj več

Prodaja rabljenega avtomobila je lahko izredno lahka in težka naloga. Vse je odvisno od vas in vašega jeklenega konjička. Pripravili smo nekaj nasvetov za hitro in lahko prodajo vašega avtomobila, s katerimi bo postopek potekal veliko lažje. Najbolj pomembno pri prodaji avtomobila je, da se postavite v čevlje morebitnega kupca. Bi vi kupili avto, ki ni očiščen in nima servisne zgodovine?

Razumite vrednost svojega avta

Vsi mislimo, da je naše vozilo nekaj posebnega, a je v večini primerov posebno le nam. Vrednost je nekaj, kar ima za nas večji pomen kot pa kupcu. Za kupca bo važna samo cena in ne vrednost. Na ceno pa vpliva marsikaj. Starost, kilometrina, stanje, zgodovina popravil, izgled in še kaj.

Najbolj pametno je preveriti ceno sorodnih vozil, po možnosti enake znamke in modela ter približnih specifikacij. Tako boste najlažje dosegli tisto ceno, ki trenutno vlada na tržišču. Vsekakor ne podcenjujte in precenjujte svojega vozila.

Ste za hitro prodajo?

Brez dvoma boste vozilo najhitreje prodali pri avto-hišah in preprodajalcih vozil. Sicer ni nujno, a bodite pripravljeni na to, da boste od njih dobili manj denarja, kot bi ga lahko sicer. Kot pri vsaki prodaji si tudi tu priskrbite več mnenj in cenitev vašega vozila. To vam bo privarčevalo nekaj razočaranja, če bo njihova ponudba manjša, kot ste si zamislili.

Hitra prodaja je enostavna, a pogosto manj dobičkonosna
Hitra prodaja je enostavna, a pogosto manj dobičkonosna

Avto naj bo v dobrem stanju

Kilometrina ni nekaj s čimer se boste lahko poigrali, vsaj ne legalno, zato jo bomo pustili pri miru. Vsako popravilo na avtu bo zbilo nekaj cene, a še več je zbije slab izgled vozila. Prav slednje pa je na vas. Očistite notranjost in zunanjost vozila. Velika večina ljudi je vizualnih, in ti bodo zanemarjen in umazan avto preprosto preskočili. Vozilo naj bo sijoče, čisto, bleščeče in čudovito. Veliko lažje je prodati čist avto.

Še preden pa si bo stranka ogledala avto, se bo verjetno za to odločila na podlagi oglasa s fotografijami. Potrudite se, da bo vaš avto vaš lastni fotomodel. Potrudite se za te fotografije, saj se tudi vi zalotite, ko pomislite kako grd je avto v oglasu.

Avto naj bo v čudovitem stanju
Avto naj bo v čudovitem stanju in ne tak kot na sliki

Bodite trd pogajalec

Predvidevamo, da ste si že izbrali neko izklicno ceno, po kateri bi radi prodali svoj avto. Zdaj jo nekoliko zvišajte, da bi jo med pogajanjem lahko nekoliko znižali, a ne pod svojo ceno. To je trik, ki se ga držijo mnogi prodajalci. Naj vas ne bo sram uporabiti tega prodajalskega trika.

Če ste navedli, da je cena po dogovoru, lahko poskusite vprašati kupca koliko bi ponudil. Tako boste videli, kje točno stojite. Prav tako ne omenjajte, da je kupec edina oseba, ki se zanima za avto.

Pogajanje za ceno vozila je zelo pomembno
Pogajanje za ceno vozila je zelo pomembno
Prejšnji članekPriprava bazena na kopalno sezono
Naslednji članekKdaj vam NUSZ in davka na premoženje NI treba plačati?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.