Priprava bazena na kopalno sezono

Pripravljanje bazena na novo kopalno sezono
Pripravljanje bazena na novo kopalno sezono

Zime je že nekaj časa konec, bliža pa se kopalna bazena. Bazen je že nekaj mesecev čakal na vas. Spomladansko čiščenje tokrat ne vključuje le domovanja, temveč tudi vaš bazen. Da bo bazen v najboljšem stanju celotno poletje, ga je pametno čim boljše pripraviti na ure in ure poletnega kopanja. Nekaj je tistih stvari, na katere moramo biti pozorni in jih nikakor ne gre spregledati. Ugotovili pa boste, da je tudi pri bazenu zelo pomembna skrb med uporabo in neuporabo.

Kdaj naj pripravim bazen?

Večina bazenov je bila pokritih oziroma pospravljenih v času mrzlega vremena. Zavedamo se, da nam jo vreme rado zagode, a to ni tako pomembno. Četudi ste zamudili prve spomladanske dni v marcu in aprilu, se lahko bazen pripravi tudi kasneje. Vsekakor je priprava odvisna od vrste bazena, ki ga imate doma. Tu se priprave ločijo na polnjenje bazena, čiščenje in še kaj.

Hitreje kot bo temperatura ozračja in bazena naraščala, hitreje se bodo v bazenu pojavile alge in druga umazanija. To bo povzročilo veliko težje čiščenje, nekaj dodatnih stroškov in porabljenega časa.

Pripravite svoj bazen po koncu zime in tik pred vročimi dnevi
Pripravite svoj bazen po koncu zime in tik pred vročimi dnevi

Je menjava vode pomembna?

Menjava vode v bazenu je brez dvoma priporočljiva, ni pa vedno nujna. V nekaterih bazenih lahko voda ostane tudi po več let, a so to največkrat pokriti bazeni in tisti, zares veliki. Veliko je odvisno tudi od čistoče bazena, kar nam veliko pove o sami pripravi in menjavi vode.

Koraki priprave bazena

  • Če ima bazen kompenzatorje ledu, jih odstranite
  • Če so v bazenu alge jih odstranite
  • Očistite bazen. Stene in dno lahko očistite s čistili za bazen
  • Dno in stene bazena premažite s sredstvom proti algam
  • Bazen napolnite z vodo
  • Preverite pH vrednost bazena
  • Dodajte dezinfekcijska sredstva. Klor, aktivni kisik,..
Čiščenje bazena
Čiščenje bazena je lahko zelo zabavno opravilo

Se priprava razlikuje glede na bazen?

Ja in ne. V osnovi je potrebno vsak bazen pripraviti, očistiti, napolniti in redno spremljati. Razlike se pojavijo le pri samih tehnikah čiščenja in polnjenja, kjer je vse odvisno od vrste bazena in tehnik uporabe. Če imate avtomatiziran bazen, potem bo priprava nekoliko daljša, saj je potrebno preveriti tudi vsako posamezno napravo. V kolikor to počnete ročno, priprava ni dolgotrajna.

Pazljivo pri pripravkih

Pri dodajanju klora, algicidov in drugih sredstev s katerimi boste očistili in pripravili bazen, morate paziti na količino. Pri vsakem dodatku, ki ga boste vnesli v bazen, nujno preverite količino, ki jo boste potrebovali. Ta bo odvisna od vrste bazena in količine vode.

Uporaba sredstev za čiščenje bazena
Uporaba sredstev za čiščenje bazena

Imejte radi svoj bazen

Tudi med kopalno sezono bodite pazljivi pri uporabi bazena. Skrbite zanj in ga redno pregledujte, saj vam bo tako služil dlje kakor brez pregledov. Pri svojem bazen strokovnjaku se pozanimajte o skrbi za bazen in pripravkih, ki vam lahko olajšajo naslednjo pripravo na sezono.

Prejšnji članekKako očistiti zunanjost oken v stanovanju
Naslednji članekNasveti pri prodaji avta
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.