Transport: Napovedana rast uporabe zemeljskega plina

Izšlo je novo letno poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA), ki ugotavlja, da se bo povečala uporaba zemeljskega plina v transportu. Po drugi strani ta rast ne bo tako izrazita pri uporabi zemeljskega plina za proizvodnjo električne energije.

V poročilu zasledimo, da bo na trgu zemeljskega plina delež te surovine naraščal za 2,4 odstotka letno  vse do leta 2018. Stopnja rasti je nižja od lanske napovedi IEA (2,7 odstotka), kar je posledica manjšega povpraševanja po zemeljskem plinu v Evropi in težav povezanih z rastjo proizvodnje na Bližnjem vzhodu in Afriki.

 

Poročilo je izredno jasno o trendih uporabe plina v transportu – ta bo stalno naraščala. Skladno s tem se pričakuje, da se bo v transportu zmanjšala uporaba nafte, kot tudi električne energije in biogoriv.

 

Po besedah Marie van der Hoeven, direktorice IEA, je plin pomemben energetski vir za proizvodnjo električne energije, v naslednjih petih letih se bo okrepila tudi njegova vloga v prometu. Prednost zemeljskega plina so velike zaloge, cenovna konkurenčnost in nizko onesnaževanje okolja – vse to ima velik potencial, da se zemeljski plin vse bolj uveljavi v prometu. Najbolj bo zemeljski plin zanimiv ravno za tiste oblike transporta, kjer električna energija ne pride v poštev.

 

Direktorica je poudarila, da največjo skrb za omejevanje zemeljskega plina predstavlja vztrajna napetost na trgih utekočinjenega zemeljskega plina. Velik problem bodo v večjih državah tudi naftni lobiji, ki bodo seveda preprečevali kakršnekoli oblike alternativnih virov energije.

 

Zemeljski plin ima tako velik potencial v transportu. Vprašanje pa je: Se bo zemeljski plin hitro uveljavil kot množični alternativni vir v prometu ali bodo zopet prevladali interesi posameznih skupin, ki nadzorujejo določene svetovne energijske vire?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.