Kitajski proizvajalec vetrnih turbin obtožen kraje poslovnih skrivnosti ameriške konkurence

Gospodarska špijonaža in kraje poslovnih skrivnosti so nekaj povsem običajnega v gospodarskem svetu. Obnovljivi viri energije bodo postajali vedno pomembnejši element svetovne energijske proizvodnje in skladno s tem bodo tudi izumi in načrti, povezani s čisto energijo, izpostavljeni kraji.

Tako je nedavno ameriško podjetje AMSC, ki se ukvarja s čisto in obnovljivo energijo, obtožilo Sinovel Wind Group – enega največjih kitajskih proizvajalcev vetrnih turbin, kraje poslovnih skrivnosti. AMSC zatrjuje, da so Kitajci ukradli njihovo programsko opremo in jo uporabili v svojih modelih vetrnih turbin, ki so jih postavili v v zvezno državo ZDA Massachusetts.

Trije zaposleni podjetja Sinovel Wind Group so že v postopkih za naklepno in načrtovano kaznivo krajo poslovnih skrivnosti. Dejanje naj bi storili tako, da so iz računalnika podjetja AMSC prenesli skrivnosti na strežnike v Avstriji.

“Ukradena” tehnologija naj bi bila namenjena regulaciji pretoka energije iz vetrne turbine v omrežje in za vzdrževanje turbin v delujočem stanju, tudi ob pomanjkanju elektrike. Primer trenutno preiskuje FBI. V primeru obsodbe bi Sinovel moral plačati do 1,6 milijarde dolarjev, trem zaposlenim, ki so obtoženi kraje poslovnih skrivnosti, pa grozi skupno do 35 let zapora.

Prepričani smo, da to vsekakor ni prvi in tudi ne zadnji primer kraje poslovnih skrivnosti, povezanih z obnovljivimi tehnologijami. Bolj kot bo tehnologija na tem področju napredovala, več kot bo patentov in skrivnosti, več bo tudi gospodarskih kaznivih dejanj povezanih z njimi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.