15-letnica izumila svetilko, ki se polni s pomočjo telesne toplote

Znanstveniki izumljajo vedno več naprav, ki se polnijo s pomočjo telesne toplote (npr. spalna vreča, ki polni vaše naprave, napravica, ki polni baterijo med hojo …). Toda najnovejši izum na področju termoelektrične energije ne prihaja iz visoko tehnološkega laboratorija, temveč od 15-letnega dekleta iz Kanade, Ann Makosinski, ki je razvila svetilko, ki se napaja s toploto človeške roke.

Njen namen je bil zmanjšanje števila baterij za enkratno uporabo, ki se vsakoletno odvržejo na odlagališčih. Zato je Ann Makosinski razvila inovativno svetilko, ki se lahko poceni proizvaja in jo lahko uporabljali ljudje, ki si ne morejo privoščiti elektrike in tisti, ki bi radi nekaj prispevali k okolju.

 

Da je lahko ustvarila termoelektrično svetilko, je Makosinski uporabila Peltierove ploščice, ki proizvajajo električno energijo, če jih segrejemo na eni strani in ohladimo na drugi. Svetilka je izdelana iz aluminijaste cevi nameščene v PVC cevi z odprtino, kamor da oseba roko, ki pride v stik s Peltier ploščicami. “Moja svetilka je ergonomična in termodinamsko učinkovita. Za delovanje potrebuje le pet stopinj temperaturne razlike in proizvede do 5,4 mW (milivatov) moči,” pojasnjuje Makosinski.

V Peltier ploščice se prenese toplota človeške roke, ki se nato pretvori v energijo za LED žarnico v svetilki. Peltier ploščice se zanašajo na temperaturno razliko, tako da luč gori svetleje, ko je temperatura okolice nižja.

Ana Makosinski je bila pred kratkim izbrana kot eden od 15-ih finalistov za Googlov znanstveni sejem, kjer bo glavna nagrada za zmagovalca 50.000 dolarjev štipendije za študij.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.