Napajanje klimatskih naprav na indijskih vlakih s pomočjo sončne energije

Vlaki so zanimiv in okolju prijazen način potovanja. V vročih državah, kot je npr. Indija, pa bi bil izraz “udobna vožnja” slab opis za izkušnjo povprečnega potnika. To gre predvsem na račun vročine v potniških vagonih ob upoštevanju dejstva, da zelo pogosto te niso klimatizirani. Če upoštevamo še, da so indijske železnice prenapolnjene s potniki, potem je problem zatohlosti in slabega zračenja le še bolj očiten.

Ravno zato pa so oblasti v Indiji napovedalo korenito spremembo njihovega železniškega sistema. Vsak potniški vagon bo v kratkem dobil posebno klimatsko napravo, ki jo bo napajala sončna energija. Sončna energija bo obenem napajala tudi celotno razsvetljavo na vlaku.

Največji izziv za ekipo z Indijskega inštituta za tehnologijo predstavlja kako narediti sončne celice, ki bodo črpale sončno energijo tudi med premikanjem vlaku. Za sončne celice je namreč običajno, da se jih fiksira na nosilec in da potem v mirujočem stanju črpajo sončno energijo. Da bi enak proces potekal tudi med premikanjem zaenkrat znanstvenikom še ni uspelo odkriti.

“Vsekakor gre za velik podvig in nisem prepričan ali nam bo uspelo. Dejstvo je, da če bomo uspeli, bo to ogromen korak naprej za železniško industrijo po celem svetu,” je povedal eden od znanstvenikov, ki dela na projektu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.