Morske vetrne elektrarne bi lahko napajale štiri celotne Evrope

Vetrna energija danes velja za eno najčistejših oblik pridobivanja energije. Obalne morske vetrne elektrarne imajo zato ogromen potencial. Po ugotovitvah Evropskega združenja za vetrno energijo bi lahko Evropa postavila toliko obmorskih vetrnih elektrarn, da bi te proizvajale štirikrat več energije, kot jo potrebuje celotna Evropa.

Evropsko združenje za vetrno energijo (EWEA) je v novem poročilu ugotovilo, da bi lahko Evropska Unija na morju od Portugalske do Finske zgradila toliko morskih obalnih vetrnih elektrarn, da bi te proizvajale štirikrat več energije kot jo potrebuje celotna Evropa. Združenje zatrjuje, da bi lahko Evropa opustila vse jedrske elektrarne in elektrarne, ki delujejo na škodljivi premog.  

V poročilu je zapisano, da bi Evropa morala začeti proizvajati 10 megavatne vetrne turbine, ki se jih lahko zgradi na morju. Do leta 2050 bi lahko Evropa postavila dovolj morskih vetrnih elektrarn, da bi te napajale celotno Evropo. Škodljivi vplivi na morje so minimalni, oziroma jih skoraj ni, Evropa pa bi dobivala konstantno čisto in poceni energijo (edini strošek bi bil praktično le izgradnja in vzdrževanje elektrarn).

Ker ima Evropska Unija tako veliko količino vode okoli nje, vključno z Atlantskim oceanom, Baltikom in Severnim morjem, so morske vetrne elektrarne idealna rešitev za bodoče energijske probleme Evropske Unije.

A kot vedno se kažejo nasprotni interesi posameznih držav. Združeno Kraljestvo tako predlaga, da naj vsaka država sama zase na svoj način poskrbi za čisto električno energijo. Tako recimo Združeno Kraljestvo ogromno vlaga v morsko vetrno energijo, medtem ko recimo Nemčija, ki ima zelo malo morja, vlaga v sončno energijo. Težave bi znale nastopiti tudi pri dogovarjanju med državami kako bo potekal prenos energije od obalnih držav do ostalih, države brez morja pa bi bile energijsko preveč odvisne od obmorskih držav.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.