Namestiti letne pnevmatike ali pustiti zimske?

15. marec je zakonsko določen datum, ko lahko na vozilo namestimo letne pnevmatike, ni pa to nujno. Datum sicer ni tako zavezujoč kot 15. november. Od tedaj je namreč zimska oprema obvezna. 

Če razmere narekujejo uporabo zimske opreme (napovedan sneg ali je dejansko zapadel sneg oziroma so temperature izjemno nizke), je treba z menjavo počakati. Najbolje se je za zamenjavo odločiti, ko se temperature dvignejo nad 7 stopinj Celzija. Torej ni prav nič narobe, če z menjavo popčakate do aprila.

Zimske pnevmatike poleti?

Zimske pnevmatike pri višjih temperaturah ne zagotavljajo več optimimalnega oprijema in se pri višjih temperaturah tudi hitreje obrabijo. Če se odločite skozi vse leto uporabljati zimski komplet pnevmatik, bodo te uporabne eno sezono, medtem ko bi vam ob redni menjavi in ustrezni hrambi lahko služile tudi tri sezone.

Ker so zimske pnevmatike mehkejše od letnih in je pri višjih temperaturah tudi trenje s podlago večje, je pri vožnji z zimskimi pnevmatikami poleti tudi poraba goriva velja. Porabite lahko tudi do petino več goriva, kot bi z uporabo letnih pnevmatik.

Tudi kar se tiče varnosti, je pnevmatike bolje zamenjati. Letne pnevmatike v toplejših razmerah zagotavljajo krajšo zavorno pot, kot zimske v enakih razmerah. Zaviralna pot se skrajša za okoli 13 odstotkov na suhi in okoli 26 odstotkov na mokri podlagi.

Varnost na prvem mestu!

Varčevanje pri nakupu pnevmatik je približno tako, kot če motorist kupi super hiter motor, varčuje pa pri zaščitni opremi. Ustrezne pnevmatike zagotavljajo varnejši vožnjo po suhi in mokri podlagi, boljši oprijem pri vožnji skozi ovinke in krajšo zavorno pot. Zato ne oklevajte. Preverite pnevmatike in izberite takšne, ki bodo zagotavljale čim bolj varno vožnjo. In ne pozabite – na cesti niste nikoli sami! Če spravljate v nevarnost sebe, hkrati ogrožate tudi ostale udeležence v prometu.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekResnica o pralinah z alkoholom
Naslednji članekBi ta novi električni motor lahko rešil svet? Tako pravita Bill Gates in Amazon
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.