Resnica o pralinah z alkoholom

praline alkohol

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija, ki preventivno deluje tudi na področju alkohola, izvedla preverjanje živil z alkoholom. Preverjanje je del raziskave, izvedene v okviru programa Brez izgovora 2020–2022, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. Njihov cilj je bil preveriti, koliko alkohola v resnici vsebujejo, ali so primerno označena ter ali se otrok z uživanjem tovrstnih izdelkov lahko opije.

Alkohol pred 13. letom

Raziskava o razširjenosti alkohola med mladimi iz leta 2018 razkriva, da je že skoraj polovica 15-letnikov pila alkohol še pred svojim 13. letom, kar predstavlja velik problem, zato so se pri tokratni raziskavi osredotočili predvsem na mlade in vpliv živil z vsebnostjo alkohola na njih. Še posebej problematično je tudi to, da so takšna živila, pogosto gre za sladice, otrokom preprosto dosegljiva, saj so večinoma postavljena na nižjih trgovskih policah, ob nakupu pa prodajalcem ni treba preverjati, ali je kupec star več kot 18 let, kot to velja za alkoholne pijače.

Kako mora biti živilo z vsebnostjo alkohola označeno?

Glede na zakon o omejevanju porabe alkohola so živila z alkoholom tista, ki vsebujejo več kot 0,5 odstotka alkohola na maso živila.

Na skoraj vseh izdelkih je alkohol označen v masnem deležu, ki nam pove, koliko gramov alkohola je v 100 gramih živila. Lahko pa je alkohol označen v volumskem deležu, kar pove, koliko alkohola (etanola) vsebuje določen volumen alkoholne pijače.

Vse vrste označevanja alkohola so ustrezne, saj zakon o omejevanju porabe alkohola ne določa natančno, kako mora biti označena vsebnost alkohola.

Kako je potekala raziskava?

večjih ljubljanskih trgovinah E. Leclerc, Eurospin, Hofer, Mercator, Müller in Spar so za potrebe testa, izvedenci kupili 28 izdelkov, ki so na voljo v predpakirani obliki in glede na navedbe na embalaži vsebujejo več kot 0,5 odstotka alkohola oziroma imajo alkohol naveden med sestavinami. Na embalaži takšnih živil mora biti v skladu z Zakonom o omejevanju porabe alkohola (ZOPA) jasno in čitljivo označena vsebnost alkohola, skupaj z opozorilom, da živilo ni primerno za otroke.

Ključne ugotovitve

Največja vsebnost alkohola zabeležena pri izdelkih Berryshka  in Ferrero, Mon Cheri

S testom v akreditiranem laboratoriju so preverili, kakšne so dejanske vrednosti alkohola v izdelkih, ki so jih kupili. Izkazalo se je, da je bila pri večini izdelkov vsebnost alkohola manjša od deklarirane. Razlogov za manjšo vsebnost alkohola je lahko več, med njimi je tudi dejstvo, da pri takšnih živilih vsebnost alkohola sčasoma upada. Izdelka z največjo analizirano vrednostjo alkohola sta Berryshka s 4,7 odstotka alkohola in Ferrero, Mon Cheri s 4,08 odstotka alkohola.

Nekje deklaracije pomanjkljive

Na ZPS so zapisali ključne ugotovitve:

  • Vsebnost alkoholaje bila le pri enem (sladoled La Popsi) izmed 28 izdelkov izpisana na sprednji strani embalaže, največkrat smo jo našli na koncu seznama sestavin, pri nekaterih tudi nad hranilno tabelo oz. pod njo.
  • Pri izdelku Mia Bella opozorila, da živilo ni primerno za otroke, sploh ni bilo, čeprav ima deklarirano znatno količino alkohola.
  • Na izdelku mlečna čokolada konjak (Slovenska čokoladnica Dolce Amore) in obeh izdelkih Mieszko pralines je deklaracija prav tako pomanjkljiva, saj na njej manjka podatek o vsebnosti alkohola. Podobno je tudi pri izdelku znamke Trumpf, ki ima navedeno le vsebnost volumskega deleža alkohola na en praliné, ne pa na celoten izdelek.
  • Pri obeh izdelkih Mieszko pralines je bilo poleg opozorila zapisano tudi, da ni primeren za nosečnice, kar se jim pri takšnih živilih zdi smiselno. Za nosečnice velja priporočilo, da se izogibajo alkoholu, saj vsaka alkoholna pijača, v vsaki količini in v vsakem obdobju nosečnosti pomeni zdravstveno tveganje za zarodek ali še nerojenega otroka.

Vse neskladnosti, ki so jih ugotovili v raziskavi, so prijavili pristojnim institucijam.

Otrok se z uživanjem pralinejev z alkoholom lahko opije

Vnos alkohola v telo je merjen s standardno enoto ali merico alkoholne pijače, ki vsebuje 10 gramov čistega alkohola (etanola). Različne alkoholne pijače imajo različno vsebnost alkohola glede na količino. To merico so v raziskavi primerjali z izbranimi izdelki, ki vsebujejo alkohol.

Eno merico alkohola lahko zaužijemo z zaužitjem 213 gramov čokoladnih kroglic z borovničevim likerjem Berryshka, kar je nekaj manj kot škatla in pol čokoladnih kroglic, oziroma z 256 grami pralinéjev Choceur, L’amour, kar je malo več kot ena škatlica pralinéjev. Ob tem je pomembno poudariti, da, ker gre za sladice, zaužijemo tudi visok delež sladkorja.

Neželeni učinki pitja alkohola pri odraslih se kažejo že pri 0,5 promila alkohola v krvi (evforija). Otroci in mladostniki so zaradi manjše telesne mase še toliko bolj dovzetni za negativne učinke alkohola, saj pri njih enaka količina zaužitega alkohola pomeni višjo raven alkohola v krvi kot pri odraslem. Odrasla ženska bo imela po zaužitju eni merici alkohola v krvi 0,3 promila, najstnica (15 let) 0,4 promila, deklica (10 let) pa kar 0,7 promila.

Živila z alkoholom so škodljiva za otroke

Uživanje alkohola negativno vpliva na otrokov centralni živčni sistem, bolezni prebavil, večjo pojavnost raka, bolezni srca in ožilja ter slabšo imunost.

Alkohol najbolj vpliva na otroške možgane, saj v tem času še niso razvite vse možganske strukture, zato lahko dlje časa trajajoča izpostavljenost alkoholu pusti trajne posledice, ki se najpogosteje kažejo kot spremenjeno delovanje možganov, slabši spomin in slabša pozornost. Pri otrocih in mladostnikih, ki redno uživajo alkohol, obstaja tudi večja verjetnost, da bodo imeli pozneje v življenju težave z alkoholom.

Na ZPS so tako zapisali, da bi moral biti tako kot nakup alkoholnih pijač tudi nakup živil z alkoholom prepovedan mlajšim od 18 let. Vsako uživanje alkohola je škodljivo, zato je treba otroke pred takšnimi izdelki zaščititi.

VIRZPS
Prejšnji članekPreverite, ali je vaša nepremičnina na potresno varnem območju
Naslednji članekNamestiti letne pnevmatike ali pustiti zimske?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.