Bi ta novi električni motor lahko rešil svet? Tako pravita Bill Gates in Amazon

Turntide električni motor, ki bo spremenil svet
Turntide električni motor, ki bo spremenil svet

Izume, ki so ogromno pripomogli pri zmanjšanju onesnaževanja okolja, lahko preštejemo na prste obeh rok. Morda pa bomo lahko kmalu dodali še enega. Podjetje Turntide Technologies je mnenja, da ima pri sebi novo inovacijo, ki bo izboljšala in očistila svet. Njihov izum je novi električni motor. Preden pa o njem še kaj izdamo, lahko povemo, da so v podjetje že investirali Amazon, Tony Fadell (izumitelj iPoda), Bill Gates in Robert Downey Jr. (Iron Man).

Turntide Technologies predstavlja rešitev za porabo energije z novim električnim motorjem

Pred leti so bile žarnice tiste, ki jih je doletela občutna nadgradnja v tako imenovane ledice oziroma LED svetilke. Dobesedno so prepolovile izpuste emisij s porabo energije in tako močno pripomogle k nekoliko čistejšemu planetu. To se bo zdaj zgodilo tudi z električnimi motorji, ki potrebujejo in si zaslužijo bolj zeleno nadgradnjo. V osnovi so električni motorji enaki kot so bili pri svojem nastanku v devetnajstem stoletju. In prav zato so se pri podjetju Turntide Technologies odločili za njihovo preureditev in nadgradnjo. Njihov cilj so predvsem motorji, ki jih uporabljajo zgradbe za svoje optimalno delovanje.

Sodeč po nekaterih raziskavah so zgradbe odgovorne za kar 40 odstotkov vseh emisij ogljikovega dioksida na našem planetu. Raziskava, ki jo je opravil ameriški DOE pa je ugotovila, da je kar tretjina te energije vržene proč. Že pametne zgradbe pripomorejo k temu z nadzorovanjem svetilk, gretja, hlajenja, prezračevanje in drugih esencialnih sistemov v zgradbah. Novi električni motor pa bi k temu še pripomogel.

Investitorji so v podjetje Turntide vložili že več kot 100 milijonov dolarjev v zadnjih šestih mesecih. Podjetje, ki ga vodi Ryan Morris, ponuja in razvija tehnologijo v sodelovanju s tehnološkim inštitutom v Illinoisu.

Turntide Technologies
Turntide Technologies

Namesto konstantnega toka energije uporablja precizne energijske pulze, so povedali pri podjetju in s tem povedali že odgovor na vprašanja, ki si jih postavljajo mnogi. »Ko potrebujete nekaj navora, bo softver poskrbel zato, da bo energijski pulz točno tak, kot ga potrebujete.« Po besedah Ryana Morrisa je bila ta inovacija v izdelavi kar enajst let, saj določeni sistemi, ki so jih želeli uporabiti, še niso obstajali. V zadnjih treh letih pa je inovacija stekla, izdelava pa prav tako. Električni motorji bi tako pripomogli h kar 28-odstotni izboljšavi emisij CO2 in posledičnega globalnega segrevanja.

Najprej zgradbe, potem vozila

»Naš cilj je zamenjati vse motorje na svetu,« je povedal Morris. Predvideva, da bi bilo njihove električne motorje moč zamenjati s približno 95 odstotki motorjev, ki so trenutno v uporabi. Vseeno pa bo prvotni cilj izboljšanje porabe energije v zgradbah, saj je tam po njegovih besedah najlažje začeti in pričakovati hitre in odlične rezultate. Vseeno pa napovedujejo, da se bodo verjetno že čez dve leti usmerili tudi v električna vozila.

Močna podpora

Zaradi tega so jih že podprla podjetja Footprint Coalition, ki je v lasti igralca Roberta Downeya Jr. in podjetje Breakthrough Energy Venture, ki si ga lasti Bill Gates. Temu dodajmo še Amazon, BMW iVentures in Future Shape. Končna številka, ki so jo želeli zbrati je bila 80 milijonov dolarjev, a so s končnimi 180 milijoni dolarjev to močno presegli.

How Turntide is Driving Sustainability

VIRturntide.com
Prejšnji članekNamestiti letne pnevmatike ali pustiti zimske?
Naslednji članekSlovenska barva leta 2021 je svileno zelena
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.