Najboljši električni terenci za leto 2024: Top 10 EV SUV avtov

Najboljši električni SUV leta 2024
Najboljši električni SUV leta 2024

Pisali smo že o najboljših terencih za leto 2024, kjer smo zaobjeli širok sklop tega priljubljenega segmenta. V tokratnem prispevku pa je fokus izključno na električnih SUV avtomobilih. Pri portalu AutoCar so izbrali 10 električnih terencev za leto 2024. Kateri so?

10. Kia EV9 – najboljše za notranji prostor in praktičnost

Kia EV9 je razkrit
Kia EV9 Foto: on kia

Če iščete električni SUV in ne cenejše, učinkovitejše in bolj vodljive limuzine ali kombilimuzine, je to verjetno zato, ker iščete veliko prostora. Le redki to počnejo bolje kot ogromna Kia EV9.

EV9 bolje izkorišča svojo velikodušno kvadraturo zahvaljujoč večji stekleni površini, sedežem, ki se lažje prevrnejo in zložijo ter sprednjemu prtljažnemu prostoru za shranjevanje kablov. Toda EV9 ni le preprostost na kolesih. EV9 je zelo eleganten za SUV s sedmimi sedeži in ponuja zavidanja vredno razkošje, učinkovitost in doseg.

9. Fisker Ocean – najboljši za razdaljo

Fisker je predstavil svojo linijo električnih vozil
Fisker je predstavil svojo linijo električnih vozil Foto: on fisker

Oblika SUV-ja še zdaleč ni idealna za aerodinamiko, vendar nekateri proizvajalci relativno pomanjkanje učinkovitosti kompenzirajo z vgradnjo ogromne baterije. Če želite električni SUV z največjim dosegom, si boste želeli Fisker Ocean, ki je ocenjen na 710 kilometrov dosega v izvedbi Extreme. Cenejši Ultra obljublja še vedno impresivnih 690 kilometrov dosega.

8. Tesla Model Y – najboljši za učinkovitost energije

Električni avtomobil Tesla MODEL Y LONG RANGE.

Povečanje dosega z uporabo velike baterije je vse v redu in prav, vendar se baterija z večjo zmogljivostjo tudi polni dlje, elektrika pa ni brezplačna, zlasti če uporabljate hitre polnilnike. Bolje je najti avto, ki kar najbolje izkoristi manjšo baterijo z maksimiranjem energetske učinkovitosti. To je Tesla Model Y.

7. Hyundai Ioniq 5 N – najboljši za zabavno vožnjo

Hyundai Ioniq 5 N
Hyundai Ioniq 5 N Foto: on hyundai

SUV, ki ga je zabavno voziti? EV, ki ga je zabavno voziti? Hyundai je privabil pozornost avtomobilskih navdušencev, ko sta se njegova prva vroča kombilimuzina z bencinskim pogonom Hyundai i20 N in Hyundai i30 N izkazala za odlična. Zdi se, da namerava to popeljati v električno dobo z vročo različico Hyundai Ioniq 5.

Ioniq 5 N se pohvali s pravilnim diferencialom z omejenim zdrsom na zadnji osi, prilagodljivim blažilnikom in še čem. S smislom za humor Hyundaijevih inženirjev je vožnja resnično zabavna.

6. Mercedes-Benz EQE SUV – najboljši za asistirano vožnjo

Mercedes-Benz EQE SUV
Mercedes-Benz EQE SUV Foto: on mercedes

Kaj, če bi raje videli, da bi avto prevzel del vožnje namesto vas? Sodobni avtomobili, zlasti luksuzni modeli, so polni tehnologij za pomoč pri vožnji. Nekatere od njih so očitno neuporabne in vas bodo spravile ob živce, če jih ne izklopite, druge funkcije pa lahko zmanjšajo stres zaradi dolgih in/ali dolgočasnih voženj.

Mercedes-Benz je bil prvi proizvajalec, ki je že leta 1999 ponudil pravi prilagodljivi tempomat. Ni ga enostavno prestrašiti in bo postopoma upočasnil, ko se bodo vključevali drugi avtomobili, namesto da bi preprosto skočil na zavore. Samodejno krmiljenje je gladko in ko se promet ustavi, se postavi na vozni pas tako, da lahko motoristi in vozila na nujni vožnji zlahka prevozijo. Sistemi, kot sta pomoč pri ohranjanju voznega pasu in opozorilo o prekoračitvi hitrosti, so večinoma nemoteči in jih je precej enostavno izklopiti.

5. Genesis E GV70 – najboljši za uporabniku prijazno upravljanje

Genesis GV70 E
Genesis GV70 E Foto: on genesis

Porast zaslonov na dotik in eksplozija funkcionalnosti sodobnih avtomobilov pomenita, da se je vanje pogosto nepriporočljivo in potencialno nemogoče usesti in odpeljati. Pri Genesisu GV70 si je verjetno v prvem tednu resda treba vzeti nekaj časa, da ga nastavite po svojih željah, a ko ga enkrat nastavite, je skoraj brez frustracij.

Kombinacija širokega, odzivnega in logičnega zaslona na dotik z vrtljivim krmilnikom in fizičnimi gumbi pomeni, da je uporaba zelo preprosta.

4. BMW iX – najboljši za udobno vožnjo in luksuzno privlačnost

BMW iX
BMW iX Foto: on bmw

BMW še naprej uporablja slogan najboljšega voznega stroja, a ko postajajo ceste vse bolj prometne in hitrost omejena, se zdi, da se definicija ultimativnega spreminja. S svojimi električnimi vozili se BMW razvija v specialista za udobje. iX ima uglajene vozne lastnosti svetovnega razreda, takojšnjo zmogljivost brez napora ter super doseg v resničnem svetu.

3. Škoda Enyaq – najboljši za vsestransko sposobnost

Skoda Enyaq iV električni avtomobil.

Kaj, če želite električni SUV, ki združuje cenovno dostopnost, praktičnost, doseg, preprosto uporabo in vozne lastnosti? Škoda Enyaq ni superzvezda na nobenem področju kot nekateri drugi avtomobili tega seznama, je pa fantastičen vsestranski avtomobil. Ko je bil leta 2021 predstavljen, je odlično izkoristil platformo Volkswagen MEB, pred kratkim pa je bil deležen niza subtilnih nadgradenj, ki so odpravile tistih nekaj slabosti, ki jih je imel.

2. Fisker Ocean Sport – najboljši za vrednost

Fisker Ocean
Fisker Ocean Foto: on fisker

Da, spet je tu Fisker Ocean s ceno okoli 40 tisoč evrov. Cena je dostopna in elementov vam za takšen denar ne prinese niti Kia Niro EV. V tem primeru pa vam Fisker prinese prostoren SUV z dosegom 460 kilometrov in 282 KM. Gre za dokaj dobro opremljeno vozilo, saj sta serijsko vgrajena tudi ogrevanje sedežev in panoramska streha.

1. Range Rover Electric – najbolj pričakovan

Range Rover Electric
Range Rover Electric Foto: on landrover

Zdi se, kot da je vsak drug dan na trgu nov električni SUV, vendar je resnično izstopajočih modelov presenetljivo malo. Leto 2024 pa obljublja veliko novih modelov. Prvi JLRov električni model po Jaguarju I-Pace. Tukaj bo Range Rover Electric.

Razumljivo je, da bo imel električni Range Rover ogromno baterijo, ki bo temu velikemu, težkemu avtomobilu omogočila smiseln doseg, in da bo vseboval dvojna motorja za skoraj 500 KM in terensko zmogljivost, vredno Range Roverja. Vemo, da bo temeljil na arhitekturi 800 V in bo imel izjemno hitro polnjenje.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekUporabni nasveti za zmanjšanje količine zavržene hrane! A pozor, obstaja tveganje
Naslednji članekRecept: elegantna torta RISIS za ljubitelje arašidov in čokolade
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.