Najboljši SUV za leto 2024: Top 10 terencev leta

Najboljši SUV v letu 2024
Najboljši SUV v letu 2024

SUV manija ne pojenja in ni videti, da bi se to zgodilo kaj kmalu. V zadnjem desetletju je priljubljenost nad terenci v svetu avtomobilizma strmo narasla. Tudi v Sloveniji se zdi, da je terencev vse več in zato morajo biti potencialni kupci še toliko bolj pozorni na to, kaj kupujejo. Pri portalu AutoCar so tudi letos izbrali 10 najboljših terencev za leto 2024, ki so jim dopisali še kategorijo, v kateri SUV predlagajo.

Citroën C5 Aircross

Najboljši SUV za: Udobno vožnjo

Citroën C5 Aircross izstopa med svojimi tekmeci po udobju vožnje. To bi verjetno pričakovali od družinskega avta pri Citroënu. Precej blago ocenjeno vzmetenje seveda absorbira večje udarce z neravne cestne površine brez potrebe po dražjih tehnologijah, čeprav avtomobil uporablja Citroënove hidravlične zapore vzmetenja, ki povečujejo udobje, kot zaščito pred skrajnimi gibi koles. C5 Aircross je najbolj prožen in udoben v svoji preprostosti. Če imate večji proračun in bi raje popolnoma električni SUV, sta tu tako BMW iX kot Lexus RZ.

Citroen C5 Aircross
Citroen C5 Aircross Foto: on stellantis

Dacia Duster

Najboljši SUV za: Cenovno dostopnost

Le peščico bo presenetilo, da je tukaj Dacia, romunska nizkocenovna znamka skupine Renault. Duster je avto, ki po več kot desetih letih ostaja temelj njenega poslovanja in eden najboljših razlogov, da kupci spoznajo znamko Dacia.

Cene Dusterja niso tako nizke, kot so bile nekoč, a še vedno stane precej manj kot večina znamk. Za to dobimo prostorno štirisedežno kabino, prtljažnik dobre velikosti, dobre načine vožnje ter precej kakovostno specifikacijo opreme – tudi v osnovni različici.

Dacia Duster
Dacia Duster Foto: on topgear

Fisker Ocean

Najboljši SUV za: Električni doseg

Ena stvar, ki jo profil karoserije SUV omogoča v primeru vseh električnih avtomobilov, je prostor za velike baterije. Terenci prinašajo izzive za proizvajalce avtomobilov – zlasti glede teže in aerodinamičnega upora. Vendar še vedno obstajajo električni SUV, ki gredo dlje od povprečnega električnega avtomobila, kar se tiče polnjenja – in Fisker Ocean je eden izmed njih.

Z baterijo iz nikelj-mangana-kobalta s skupno nameščeno zmogljivostjo 113 kWh je Ocean ocenjen za do 700 kilometrov dosega – kar premaga Tesla Model Y z največjim dosegom za več kot 160 kilometrov.

Fisker Ocean
Fisker Ocean Foto: on fisker

Kia EV9

Najboljši SUV za: Izgled in dizajn

Veliki avtomobili imajo veliko prisotnosti na parkirišču. Zato jih ljudje najprej opazijo in jih pritegnejo športna terenska vozila – in zagotovo bi opazili Kio EV9. Približno enako velik kot Range Rover Sport ali Mercedes-Benz GLE, EV9 Kio prvič popelje v segment vrhunskih SUV polne velikosti.

Baterija avtomobila z 99,8 kWh omogoča električni doseg v resničnem svetu med 420 in 510 kilometri, odvisno od tega, kako in kje se vozite.

Kia EV9
Foto: on kia

Land Rover Defender

Najboljši SUV za: Off-road vožnja

Za večino lastnikov terencev je terenska ali off-road zmogljivost bolj »za vsak primer«, pomiritev v slabem vremenu ali karta, na katero lahko igrate ob peščici priložnosti, ko jo zares potrebujejo. Kljub temu se znamke, kot je Land Rover, zavedajo, da je to ključni del mističnosti 4×4. Prav uspeh Land Rover Defenderja je dokaz, da čeprav le redki od nas morda potrebujejo družinski avto, ki ga je mogoče odpraviti kamor koli, je veliko takšnih, ki jim je všeč zamisel o off-road vožnji.

Land Rover Defender 90 V8
Land Rover Defender Foto: on landrover

Mazda CX-60

Najboljši SUV za: Resnično učinkovitost

Verjetno ne bi pričakovali, da bi leta 2024 SUV s šestvaljnim dizelskim motorjem z notranjim zgorevanjem hvalili zaradi izjemne učinkovitosti v resničnem svetu. Kljub temu je situacija prav taka. Medtem ko so številni proizvajalci že popolnoma obupali nad dizelskim gorivom in jih bo veliko kmalu izključilo kakršne koli motorje z notranjim izgorevanjem, Mazda nadaljuje z inovacijami s svojo dizelsko tehnologijo – in to z visoko učinkovitostjo.

CX-60 je SUV srednje velikosti približno velikosti in cene BMW X3, vendar ga je mogoče dobiti tudi s 3,3-litrskim turbodizelskim motorjem. Če želite leta 2024 zmanjšati število obiskov bencinske črpalke je to morda družinski SUV, ki bi ga morali preveriti.

Mazda CX 60
Mazda CX 60 Foto: on topgear

Mercedes-Benz EQS SUV

Najboljši SUV za: Luksuzni videz

Število električnih športnih terencev, ki ciljajo na izjemno prefinjenost in privlačnost razkošja, se povečuje – in mnogi začenjajo dosegati svoje cilje. Če želite v velikem športnem terencu doseči luksuzno privlačnost, postaja vse bolj jasno, da je električna energija prava pot do tega.

In za zdaj ni nič bolj luksuznega od Mercedesovega največjega električnega vozila: SUV EQS. Čeprav Mercedesov trenutni pristop k oblikovanju kabine (prekomerno zagotavljanje tehnologije zaslona na dotik) ne bo ugajal tradicionalistom luksuznih avtomobilov, se ta avto resnično čuti kot mehurček izolacije. Vozi se tiho in udobno, absorbira motnje med vožnjo, kot da jih ne bi bilo, ter zadržuje hrup s ceste in vetra kot malo kateri avto.

Mercedes Benz EQS
Mercedes Benz EQS Foto: on mercedes

Porsche Macan

Najboljši SUV za: Ljubitelje vožnje

Če si bo kateri SUV prislužil nejevoljno spoštovanje ljubiteljev športnih avtomobilov, potem je to Porsche Macan. Kljub temu, da se bliža svojemu 10. rojstnemu dnevu, Porschejev osnovni terenec še naprej postavlja letvico v tem tesnem razredu z mešanico hitrosti, prostora in dinamične gracioznosti, zaradi katere tudi največji skeptiki odobravajoče prikimajo.

Z novo, popolnoma električno različico, ki bo prišla pozneje v letu 2024, je Porsche tudi popestril linijo Macan s prenovo ob koncu življenjske dobe leta 2023.

Če bi v življenju vozili le en SUV, naj bo ta.

Porsche Macan
Porsche Macan Foto: on porsche

Škoda Karoq

Najboljši SUV za: Vsestranskost

Ob nakupu športnega terenca si veliko ljudi želi bolj praktičen, vsestranski in udoben družinski avto za vaš denar – in zdaj, ko so SUV-ji na voljo v toliko različnih oblikah in velikostih, je treba imeti oči na pecljih. Tukaj je Škoda Karoq. Od svoje uvedbe leta 2017 je ena izmed bolje varovanih skrivnosti razreda kompaktnih SUV-jev, saj ponuja raven konfiguracije kabine in preprosto potniško funkcionalnost, katere mnogi njegovi tekmeci ne dosežejo.

Škoda Karoq
Škoda Karoq Foto: on škoda

Toyota Land Cruiser

Najboljši SUV za: Kompaktnost in zanesljivost

Toyota Land Cruiser je skozi svojo zgodovino vlečni konj v avstralski divjini, kjer si okvar preprosto ni moč privošćiti. To je terenec stare šole s konstrukcijo karoserije na okvirju in visokimi številkami v vseh oddelkih. Land Cruiser ima zelo visoko oceno za vleko, prebijanje čez različne terene in zahtevno vožnjo po resnično negostoljubnih tleh.

Nekoliko manj prefinjen na avtocesti, vendar v popolnoma drugi ligi na mestih, kjer bi morda dejansko potrebovali takšen avto, s slovesom mehanske zanesljivosti in nezlomljive žilavosti, ki ga ljubosumno cenijo vsi njegovi konkurenti.

Toyota Land Cruiser
Toyota Land Cruiser Foto: on toyota
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članek5 čistilnih navad, ki se jih morate znebiti
Naslednji članekTo pa je novica! Večina delodajalcev napoveduje zvišanje plač
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.