Uporabni nasveti za zmanjšanje količine zavržene hrane! A pozor, obstaja tveganje

Expired Organic bio waste. Mix Vegetables and fruits in a huge container, in a rubbish bin. Heap of Compost from vegetables or food for animals.
Foto: Roman Mykhalchuk iz iStock

V svetu, kjer se soočamo s perečimi izzivi podnebnih sprememb in prekomernega izkoriščanja naravnih virov, je učinkovito upravljanje s hrano postalo ključnega pomena. Žal pa se vsakodnevno srečujemo z ogromnimi količinami zavržene hrane, ki ne obremenjuje le okolje, ampak tudi predstavlja nepotreben strošek za gospodinjstva in podjetja. Zato je nujno, da se osredotočimo na strategije za zmanjšanje količine zavržene hrane in podaljšanje njene svežine, obenem pa se zavedamo morebitnih nevarnosti, ki lahko vplivajo na njeno varnost.

Raziskave kažejo, da se približno tretjina svetovne proizvodnje hrane konča v smeteh. To je alarmanten podatek, ki zahteva nujne ukrepe. Ena izmed ključnih strategij za zmanjšanje zavržene hrane je boljši nadzor nad shranjevanjem in spravljanjem živil. Študije so pokazale, da pravilno shranjevanje hrane lahko podaljša njeno svežino in zmanjša količino zavržene hrane za več kot polovico.

Kako učinkovito hraniti živila doma

Izberite ustrezno embalažo za shranjevanje hrane, kot so neprepustne posode, stekleni kozarci, plastične oziroma vakuumske vrečke, odvisno od vrste hrane. Hrano, ki oddaja močne vonjave ali vlago, shranjujte ločeno od drugih živil, da preprečite prenos okusov in vonjav. Hrano shranjujte na mestih, kjer ni neposredne sončne svetlobe, saj lahko svetloba pospeši poslabšanje kakovosti hrane.

Hladilnik razporedite tako, da je hrana ustrezno ohlajena. Na primer, mlečne izdelke shranite na najbolj hladno mesto, navadno na zgornjo polico, medtem ko je za meso primernejša spodnja polica. Zelenjavo in sadje shranjujte v predalih za zelenjavo in sadje v hladilniku, kjer je okolje prilagojeno za podaljšanje njihove svežine.

Če hrane ne boste porabili v kratkem času, jo zamrznite. Pred zamrzovanjem hrano ustrezno zapakirajte in označite z datumom, da lahko sledite svežini. Vedno spoštujte roke uporabe živil, tako da porabite hrano pred potekom roka trajanja.

Redno čistite hladilnik in druge prostore za shranjevanje hrane ter organizirajte živila, da lahko hitro najdete tisto, kar potrebujete. Poleg pravilnega shranjevanja pa je pomembno tudi zmanjšati količino hrane, ki jo kupujemo.

Pred nakupom premislite, ali resnično potrebujete veliko količino določenega živila, saj večja količina pogosto vodi v večji zavržek. Prav tako je treba biti pozoren na datume uporabe in prednostno porabiti hrano, ki ji poteče rok uporabe.

Paziti je treba na tveganje

Treba pa je opozoriti, da niso vsi ukrepi za zmanjšanje zavržene hrane popolnoma brez tveganja. Na primer, ponovna uporaba ostankov hrane lahko poveča možnost zastrupitve, če ni pravilno shranjena ali segreta. Zato je ključno, da spoštujemo ustrezne smernice za varno ravnanje s hrano in preprečimo morebitne nevarnosti za zdravje.

Z ustrezno pozornostjo pri shranjevanju, nakupovanju in pripravi hrane ter z ozaveščanjem o morebitnih tveganjih lahko prispevamo k bolj trajnostni prehranski verigi ter hkrati varujemo svoje zdravje in okolje.

Prejšnji članekRadon v Sloveniji: Občine, kjer je največ tveganja za višje koncentracije radona!
Naslednji članekNajboljši električni terenci za leto 2024: Top 10 EV SUV avtov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.