Najboljše zimske pnevmatike za 2021-22

Test zimskih pnevmatik, ki ga je letos opravil AMZS
Test zimskih pnevmatik, ki ga je letos opravil AMZS

AMZS je tudi letos opravil test zimskih pnevmatik. Letos so jih preverili 34 v dimenzijah 195/65 R15 in 225/50 R17. Pnevmatike so lahko dobile oceno od 0,5 do 5,5 oziroma od ene do petih zvezdic. Zaradi prihajajočih zimskih razmer pri AMZS že sporočajo, da naj za to vozniki poskrbijo čimprej. V veliko pomoč bo letošnji test AMZS, ki ga bomo v krajši, a nič manj pomembni različici predstavili v tem prispevku.

AMZS testiral zimske pnevmatike

AMZS je test zimskih pnevmatik opravil v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in drugimi organizacijami. Med njimi najbolj poznane prav ADAC, ÖAMTC, TCS in ANWB. Pnevmatike in njihove lastnosti preskusijo na suhi in mokri cesti, na snegu in ledu ter ugotovijo glasnost, obrabo gum in porabo goriva.

Kot vedno pa AMZS opozarja naj pnevmatike z najvišjo oceno ne bodo prva in edina odločitev. Pnematika mora biti izbrana glede na potrebe in navade vozila. Za zasnežene ceste naj bodo izbrane pnevmatike, ki so se odlično odrezale na snegu. Za čiste ceste pa izberite pnevmatike, ki so se odrezale na mokrem in suhem.

Zimske pnevmatike so najpomembnejša oprema v zimskih časih
Zimske pnevmatike so najpomembnejša oprema v zimskih časih

Pnevmatike dimenzije 195/65 R15 T

15-palčne pnevmatike so povprečno najbolj prodajane zimske pnevmatike v Evropi. Nič čudnega, saj so najbolj razširjene pri majhnih in nižje srednih vozilih. Le ena od šestnajstih pnevmatik, ki so jo preskušali, je dobila oceno priporočljivo z omejitvami (pomanjkljivo). Štiri pnevmatike so dobile oceno zelo priporočljivo (zelo dobro), enajst pa jih je prejelo oceno priporočljivo (zadovoljivo). Sedemdeset odstotkov pnevmatik nima težav na mokrem ali suhem, pomanjkljivosti ni bilo opaziti pri obrabi. Dobro oceno so vse pnevmatike dobile pri testiranju porabe gorive in na ledu. Na zasneženi podlagi sta le dve pnevmatiki zgrešili oceno dobro.

Test zimskih pnevmatik 195/65 R15
Test zimskih pnevmatik 195/65 R15

Pnevmatike dimenzije 225/50 R17 V

17-palčne pnevmatike omenjenih dimenzij najdemo na vozilih nižjega srednjega razreda, cestnih terencih in križancih. Letos je AMZS preskusil osemnajst pnevmatik, od kater so tri dobile oceno dobro, dve sta dobili oceno slabo, kar trinajst pa jih je dobilo oceno zadovoljivo. Če ne bi bilo dveh slabih ocen, bi bil letošnji test te dimenzije eden izmed najbolje ocenjenih.

Test zimskih pnevmatik 220/50 R17
Test zimskih pnevmatik 220/50 R17

Celoten, predvsem pa podroben opis letošnjih testov, si lahko preberete na spletni strani AMZS. Tam boste našli razloženo vsako odločitev glede ocen zimskih pnevmatik.

Prejšnji članekIndijci ustvarili najlažji električni avto na svetu
Naslednji članekBosch želi končati krizo polprevodnikov z enornmo investicijo
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.