Bosch želi končati krizo polprevodnikov z enornmo investicijo

Bosch bo skušal končati krizo polprevodnikov na ramenih 400-milijonske investicije
Bosch bo skušal končati krizo polprevodnikov na ramenih 400-milijonske investicije

Inženirsko in tehnološko podjetje Bosch je napovedalo veliko investicijo v tehnologijo polprevodnikov. Kriza polprevodnikov, ki je povzročila velike težave v industriji, se ne bo končala tako kmalu. Podjetje Bosch je napovedalo skoraj pol milijardno investicijo v tehnologijo, razvoj in proizvodnjo polprevodnikov. Največji del te investicije bodo deležne tovarne v Nemčiji in Maleziji. Bo nemškemu podjetju uspelo rešiti krizo s polprevodniki?

Bosch želi končati krizo polprevodnikov z investicijo

Polprevodniki oziroma njihovo pomanjkanje ali prerazporeditve niso naklonjene večini industrij. Lep primer krize, ki je nastala je avtomobilska industrija na Otoku, kjer je proizvodnja padla na raven, ki je nazadnje ni dosegla le proizvodnja leta 1981. Tako nizek padec so zabeležili mnogi proizvajalci, ki preprosto ne uspejo ustvariti dovolj vozil, ker ene izmed glavnih »sestavin« ni na voljo. Nemški Volkswagen je zabeležil že tretji zaporedni padec dobička v letošnjem četrtletju in krivdo zvalil predvsem na krizo s čipi.

»Povpraševanje po polprevodnikov narašča z vrtoglavo hitrostjo. V luči trenutne krize sistematično širimo proizvodnjo polprevodnikov, da bomo lahko našim strankam zagotovili vse potrebno,« je povedal glavni mož Boscha Volkmar Denner. Nemško podjetje bo temu namenilo 400 milijonov evrov, ki jih bo razdelilo med tri tovarne v Nemčiji in Maleziji.

Dresdenska tovarna po pospešila in ojačala proizvodnjo polprevodnikov, 150 milijonov evrov pa bo tovarni v Reutlingenu pomagalo pri testiranju elementov in omogočilo 150 novih delovnih mest. Velik del te finančne injekcije bo v Reuttlingenu namenjen 4000 kvadratnih metrov veliki razvojni hali oziroma testnemu prostoru.

Bosch bo investiral v nove prostore za proizvodnjo polprevodnikov
Bosch bo investiral v nove prostore za proizvodnjo polprevodnikov

V Nemčiji in Maleziji bodo nastali novi prostori

»Naš cilj je povišanje proizvodnje v Dresdnu še prej, kot smo napovedali in želeli. V Reutlingenu želimo omogočiti večje proizvodnje prostore,« je povedal član nadzornega sveta Boscha Harald Kroeger in dodal: »Vsak čip, ki ga naredimo je korak bližje koncu te situacije.«

Bosch načrtuje tudi izgradnjo novega avtomatiziranega testnega centra polprevodnikov v Penangu v Maleziji. Tovarna naj bi bila nared z letom 2023, vključno s čisto sobo (cleanroom), pisarnami, raziskovalnim in proizvodnim centrom za dodatnih štiristo zaposlenih. Vse o krizi polprevodnikov si lahko preberete v našem prispevku Kriza polprevodnikov: Kdaj bo konec krize in kako se je začela?.

Bosch bo krizo polprevodnikov zamejil z novimi prostori v Nemčiji in Maleziji
Bosch bo krizo polprevodnikov zamejil z novimi prostori v Nemčiji in Maleziji
Prejšnji članekNajboljše zimske pnevmatike za 2021-22
Naslednji članekNajbolj nenavadni cestni zakoni na svetu
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.