Indijci ustvarili najlažji električni avto na svetu

Vazirani Ekonk je najlažji EV na svetu
Vazirani Ekonk je najlažji EV na svetu

Indijsko start-up podjetje je razvilo električno hiper vozilo, ki naj bi bilo najlažje električno vozila na svetu, po njihovih besedah. Električno vozilo Ekonk je prototip podjetja, ki je svoje prvo vozilo predstavil na letošnjem festivalu hitrosti Goodwood. Enosedežni model pri visokih hitrostih svoj motor ohlaja s pomočjo zraka in ne tekočinskih sistemov, kot je to pri ostalih električnih vozilih.

Vazirani Ekonk je najlažji EV na svetu

Podjetje Vazirani Automotive, ki se nahaja v Mumbaju, je ustvarilo najlažje električno vozilo na svetu. Tako pravijo tudi sami, saj je naziv hiper-vozila v angleščini: »lightest EV ever«, kar se v našem jeziku preprosto glasi najlažji električni avto vseh časov. Model, poimenovan Ekonk, sledi modelu Shul, ki je bil predstavljen na letošnjem Goodwood festivalu hitrosti.

Vazirani Ekonk premika meje tudi v tehnologiji hlajenja motorja
Vazirani Ekonk premika meje tudi v tehnologiji hlajenja motorja

»Za nas Ekonk predstavlja začetek pri katerem se združita dizajn in inovacija. Je naše prvo vozilo, ki je živo,« je za javnost povedal ustanovitelj podjetja, Chunky Vazirani. V svoji karieri je deloval na opaznih položajih pri podjetjih Rolls-Royce in Jaguar Land Rover.

Ekonk je 738 kilogramov težko oziroma lahko vozilo, narejeno izključno iz ogljikovih vlaken. Vozilo ustvari 732 konjskih moči, ki pomenijo 308 kilometrov na uro. Do stotih kilometrov na uro pospeši v dveh sekundah in pol. Celoten test Ekonka je bil opravljen na dirkaški stezi NAtrax blizu mesta Indore v Indiji.

Najlažji električni avto na svetu
Najlažji električni avto na svetu je indijski Ekonk

Tehnologija DiCo za hlajenje motorja

Ena izmed prednosti vozila je hlajenje motorja, ki ne poteka na klasičen način oziroma s hladilnimi tekočinami. Za hlajenje uporablja zrak pri čemur mu pomaga tehnologija DiCo, za katero podjetje pravi, da sloni na biomimikriji (biomimetiki), ki živalim pomaga ohlajati lastno telo samo z dihanjem.

Ni znano ali bo indijski Ekonk prestopil prag proizvodnje, vsekakor pa bo omenjena tehnologija hlajenja motorja integrirana v novejše modele vozila Shul.

Ekonk by Vazirani /// OFFICIAL REVEAL ///

Prejšnji članekPridružite se dnevu odprtih vrat Rihter 2021 v Mariboru
Naslednji članekNajboljše zimske pnevmatike za 2021-22
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.