10 hitrih nasvetov za varčevanje

Piggy bank with dollars and coins on calendar. Deposit or savings money concept
Foto: Dmitriy Sidor iz iStock

Nasveti za varčevanje so nekaj, kar lahko vidimo na vsakem koraku. Pa se tega tudi dejansko držimo? Osnova je precej preprosta, vse pa je odvisno od vsake posamezne osebe, njenega življenja in drugih dejavnikov. V prispevku boste našli 10 osnovnih nasvetov za varčevanje, ki so zgolj začetek nečesa, kar bo prineslo prečudovito prihodnost.

Seznanite se s svojimi financami in proračunom

Čeprav se zdi ta nasvet precej bizaren, je zelo pomemben. Vzemite si 30 dni oziroma en mesec in preverjajte svoje odtegljaje in nakupe. To bo postal vaš proračun, ki ga lahko tudi krčite in širite – seveda je za varčevanje boljše krčenje. Tako boste lahko preverili, kako varčevati in s koliko denarja sploh lahko varčujete.

Pobegnite dolgovom

To je za mnoge najbolj pomemben korak. Eden od korakov, ki je na svetu najbolj priljubljen pri odplačevanju dolga je pravilo 50/30/20. Kaj točno je to?

  • 50 % prihodkov naj gre za vaše potrebe
  • 30 % prihodkov naj gre za vaše želje
  • 20 % prihodkov naj gre za poplačilo dolga
Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance Saving money concept Man hand putting Row and coin Write Finance
Foto: SARINYAPINNGAM iz iStock

Ustvarite varčevalni račun

Za hitro varčevanje se lahko odločite tudi za varčevalni račun. Možnosti preverite pri svoji banki ali celo pri ostalih bankah v Sloveniji in preverite, kaj vam omogočajo in kakšne zmožnosti varčevanja lahko dosežete.

Avtomatizirajte svoje varčevanje

Če imate fiksne mesečne prihodke, bi bilo najboljše ustvariti tudi avtomatizirano varčevanje. V svoji banki si nastavite mesečni znesek, ki bo avtomatsko odšel v varčevanje. Tako boste prepričani, da tega zneska ne boste zapravili za impulzivne nakupe in podobno.

Uporabite kuvertiran proračun

Kaj točno to pomeni? Gre za to, da uporabite nasvet finančnika Dava Ramsaya. Svoj mesečni prihodek dvignite s svojega bančnega računa in ga »pospravite« v določene kuverte. Vsaka izmed njih naj predstavlja določen proračun. Proračun za fiksne stroške, želje, prosti čas, načrte in podobno.

Woman with coins jar and checklist, expenses doing accounting plan. Writing down on a note book for planning.
Foto: StockerThings iz iStock

Preverite svoje položnice in ponudnike

Preverite, kje lahko nekaj privarčujete. Svojo položnico za elektriko, telefon in druge preverite in ugotovite, ali bi se vam izplačalo kje kaj zmanjšati ali celo zamenjati ponudnika. V času, ko gredo cene energentov v višave, je vredno gledati na vsak cent oziroma evro.

Ukinite nepotrebne naročnine

Naročnine so lahko velika past, saj se hitro nabirajo, plačujemo pa jih avtomatsko. Pogosto lahko nanje pozabimo in če nismo pozorni na oddatke v mesecu, lahko ta znesek naraste tudi preko 200 evrov. To pa je že nekaj denarja, ki ga lahko uporabimo v nujnejše namene.

Premislite, preden zapravite

Izposodite si pravilo treh dni, ko zagledate nekaj, kar vam je všeč. Četudi vam je nekaj zelo všeč in tega ne potrebujete zdaj, si vzemite nekaj dni za premislek. Takrat boste videli, če ste na to stvar že popolnoma pozabili ali pa se odločili, da je ne potrebujete.

money, profit, finance
Foto: nattanan23 iz Pixabay

Znižajte znesek v trgovini

Hrana in pijača sta esencialni za preživetje, o tem ni nikakršnega dvoma. Lahko pa se izognemo višjemu plačilu, ki najpogosteje nastane zaradi nakupa stvari, ki niso hrana ali pijača. Gre za tiste malenkosti, ki se naberejo ob obhodu trgovinskih polic. Prav tako lahko za varčevanje v trgovini uporabite zdrav razum in kupite izključno tisto, kar dejansko potrebujete. Hvaležna vam bo denarnica, telo pa prav tako.

En dan v mesecu naj bo »brez odhodkov«

Da lahko varčevanje postane navada, jo je treba normalizirati. En dan v mesecu ali celo tednu določite za dan brez stroškov. Jejte zgolj tisto, kar imate doma. Ostanite doma, če je le možno (brez prevozov – vsekakor naj bodo sprehodi) in se spočijte.

Prejšnji članekNajbolj prodajani avtomobili 2022: Oktober
Naslednji članekNamakalni sistemi za kmetijstvo: Objavljen razpis za naložbe

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.