Najbolj prodajani avtomobili Evrope meseca novembra 2022

Indianapolis - Circa March 2022: Tesla EV electric vehicles on display. Tesla products include electric cars, battery energy storage and solar panels.
Foto: jetcityimage iz iStock

Mesec oktober je prinesel še četrti zaporedni mesec, ko govorimo o rasti števila registracij v Evropi. V mesecu novembru je bilo širom stare celine prodanih 1,010,900 primerkov. Gre za 17-odstotno rast v primerjavi z novembrom preteklega leta, ko se je prodalo 860,700 primerkov. Kateri avtomobili so bili najbolj prodajani v Evropi meseca novembra 2022?

Električna vozila so predstavljala 17,1 odstotkov vseh prodanih avtomobilov v Evropi. Šlo je za največji delež po decembru 2021, ko so zabeležili 18,9-odstotni delež trga. Kljub odličnemu novembru pa seštevek še vedno ni na lanskoletni ravni, saj je bil začetek letošnjega leta daleč pod pričakovanji. A dovolj o tem, kateri so bili najbolj prodajani?

Tesla Model Y – 19,169 primerkov

Teslin električni avto je prevzel prvo mesto. Zabeležil je neverjeten skok v primerjavi z novembrom lani, saj je zabeležil kar 254-odstotno rast. Velik del tega in dejstva, da je tako priljubljen je obljuba Tesle, da bo model Y na voljo v dveh do štirih tednih.

Dacia Sandero – 18,781 primerkov

Romunski Sandero je pridobil eno mesto na lestvici v primerjavi z oktobrom. Je potrebno pri Dacii še kaj dodati kot to, da gre za enega najbolj priljubljenih na svetu?

Dacia Sandero se je uvrstila visoko na lestvici najbolj prodajanih avtomobilov
Dacia Sandero se je uvrstila visoko na lestvici najbolj prodajanih avtomobilov

Toyota Yaris – 17,320 primerkov

Letošnje leto je bilo za Yaris zelo uspešno, saj se je model vztrajno nahajal med najbolj prodajano deseterico. Enako je bilo tudi v novembru, saj je bil Yaris ponovno najbolj prodajan model Toyote.

Fiat 500 – 17,238 primerkov

Za las mu je ušlo tretje mesto, a modelu, ki je naprodaj že vse od leta 2007 deseterica ne uide. S pomočjo električne različice se je uspel tudi v tem letu že večkrat dokopati do najvišjih mest lestvice.

Peugeot 208 – 15,613 primerkov

Oktobra je dosegel prvo mesto, novembra pa zabeležil nekolikšen padec. Stellantis je imel nekaj logističnih težav in hitro bi lahko pomenilo, da je to vzrok za Peugeotov padec prodaje. V primerjavi z lanskim novembrom gre za 6-odstotni padec.

Peugeot 208 je bil prava zvezda za koncern Stellantis
Peugeot 208 je bil prava zvezda za koncern Stellantis

Volkswagen Golf – 14,908 primerkov

Dobro zasidran v svoji osmi generaciji je Golf ponovno med najbolj priljubljenimi. To ni nič čudnega, čeprav je od oktobra padel iz drugega na šesto mesto. A to Nemce ne skrbi pretirano, saj je Golf zabeležil 119-odstotno rast v primerjavi z lanskim novembrom.

Renault Clio – 14,838 primerkov

Ni lestvice najbolj prodajanih avtomobilov Evrope brez Cliota, kajne? Tokrat mu je z novembrom pripadlo sedmo mesto. Z vsako generacijo pa francoski malček napreduje.

Renault Clio je kljub padcu prodaje najbolj prodajan Renaultov izdelek
Renault Clio je kljub padcu prodaje najbolj prodajan Renaultov izdelek

Volkswagen T-Roc – 14,703 primerkov

Drugi Volkswagen na novembrski lestvici je T-Roc. Odkar je bil julija 2022 na prvem mestu lestvice, je zabeležil nekaj manjših padxev. Še vedno vztraja med prvih deset, a vprašanje je, koliko časa še.

Isparta/Turkey July 12 2019 Volkswagen T-Roc subcompact crossover SUV car in lavender field
Foto: emre cabuk iz iStock

Toyota Yaris Cross – 13,282 primerkov

Tako kot njegov manjši brat se je tudi Yaris Cross uvrstil med prvo deseterico. Prodanih je bilo 56 odstotkov več primerkov kot novembra lani, kar je prelep uspeh za Toyoto.

Istanbul, Turkey - August 5 2022 : Toyota Yaris Cross is a hybrid subcompact crossover SUV produced by the Japanese automaker Toyota.
Foto: Emirhan Karamuk iz iStock

Volkswagen Tiguan – 12,739 primerkov

Deseterico najbolj prodajanih avtomobilov v Evropi novembra 2022 zaključuje še en Volkswagen. Tiguan je zabeležil neverjetno 223-odsotno rast in se s tem zavihtel na rep lestvice. Tako je premagal tudi direktne tekmece Mazdo CX-5, Hyundaia Tuscona in Kio Sportage.

Kyiv, Ukraine - May 14, 2021: New orange Volkswagen Tiguan at street.
Foto: ASphotowed iz iStock
Prejšnji članekIzjemne fotografije avtomobilov leta 2022
Naslednji članekPri širjenju omrežja 5G zdaj tudi dodatek pri Načrtu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.