Pri širjenju omrežja 5G zdaj tudi dodatek pri Načrtu

Businessman holding mobile phone with 5G infographic. 5 Generation wireless technology of mobile signal which big change for internet of thing.
Foto: Dilok Klaisataporn iz iStock

Slovenija je že s koncem avgusta pripravila Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030. Zdaj je pripravljen še osnutek dodatka k temu Načrtu, ki bo omogočil spodbujanje uporabe. O čem govori dokument? Seveda je govora o omrežju 5G.

Kaj je Načrt razvoja gigabitne infrastrukture?

Gre za strateški dokument Republike Slovenije za vzpostavitev – delno pa tudi za spodbujanje uporabe – infrastrukture, ki bo omogočala gigabitno povezljivost vseh slovenskih gospodinjstev oziroma naseljenih stanovanj, podjetij in glavnih spodbujevalcev družbeno-gospodarskega razvoja, obenem pa tudi neprekinjeno pokritost z omrežjem 5G vseh naseljenih območij in glavnih prizemnih prometnih poti.

Dodatek prinaša ključne kazalnike uspešnosti

Dodatek pa prinaša nekaj majhnih novosti. Z njim se k Načrtu opredeljuje ključne kazalnike uspešnosti pri doseganju strateških ciljev Republike Slovenije na področju razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2025. Ti kazalniki uspešnosti so opredeljeni po subjektih – ločeno za gospodinjstva, spodbujevalce družbeno-gospodarskega razvoja ter za pokritost z omrežjem 5G za vsa mestna območja in vse glavne prizemne prometne poti.

Za spremljanje in poročanje o doseganju ključnih kazalnikov uspešnosti pri doseganju strateških ciljev je pristojna SDP. Spremljanje ključnih kazalnikov uspešnosti pri doseganju strateških ciljev na vnaprej opredeljene presečne datume se izvaja na podlagi podatkov resorjev, SURS in AKOS ter ob uporabi podatkov iz Centralnega registra prebivalstva in ZKGJI. Merjenje doseganja ključnih kazalnikov uspešnosti bo na zaprosilo SDP izvedel AKOS v roku 6 mesecev po posameznem presečnem datumu, in sicer bodo merjenja potekala v letu 2024 za kazalnik na dan 31. 12. 2023, v letu 2025 za kazalnik na dan 31. 12. 2024 in v letu 2026 za končno doseganje strateških ciljev na dan 31. 12. 2025. Rezultati bodo objavljeni na spletni strani SDP.

Mobile telecommunication cellular radio network antennas on a mast on the roof broadcasting signal waves over the city on a clear sunny day with blue sky and clouds
Foto: TPROduction iz iStock

Vlada Republike Slovenije za digitalno preobrazbo vabi zainteresirane, da posredujejo pripombe, predloge ali dopolnitve k osnutku dodatka. To lahko storite do 26. januarja 2023.

Celoten dokument si lahko ogledate v Osnutku dodatka k Načrtu razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030.

Prejšnji članekNajbolj prodajani avtomobili Evrope meseca novembra 2022
Naslednji članekObjavljen razpis za sofinanciranje gradnje objektov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.