Minister Vrtovec miri, a zaloge naj bi imeli le za 3 mesece

črpalka gorivo

Kar 90 odstotkov nafte v SLoveniji uvozimo iz Rusije, ob tem pa minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pravi, da se slovenska vlada zavzema za takojšen embargo na uvoz ruskih energentov. V oddaji 24UR ZVEČER je miril javnost, da je zalog nafte dovolj in da imamo zaloge dovolj za 3 mesece. “Ko kupujemo nafto pri Rusih, se s tem financira vojna. Moje osebno etično stališče je, da je treba vojno končati,” je povedal.

Bo vlada regulirala cene?

Kot je povedal Vrtovec za 24UR ZVEČER, ima vlada  sicer na razpolago različne ukrepe, s katerimi bi lahko ublažila rast cen energentov, ob tem pa je opomnil, da je nafta v Sloveniji še vedno cenejša kot v Isosednji taliji ali Avstriji. Strokovnjak za energetiko Peter Novak je po drugi strani opozoril, da ne kupujemo le nafte, temveč njene derivate, kot so bencin, dizel in kurilno olje in da bo po 3 mesecih zaloge vseeno treba nekako napolniti. Avstrijski politični vrh se po njegovih besedah menda glede dobave plina in drugih energentov že dogovarja s Katarjem. Možnosti za preusmeritve tokov dobave plina sicer v Evropi ni veliko, da izzivi obstajajo, pa je potrdil tudi Vrtovec.

Cene energentov se ne umirjajo

Družbi OMV Slovenija in MOL Slovenija sta še nekoliko dvignili cene pogonskih goriv, in sicer je zdaj na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest za liter 95-oktanskega bencina tik treba odšteti 1,60 evra, medtem ko liter dizla stane 1,737 oziroma 1,735 evra. Družba Petrol za zdaj cene ohranja na ravneh, na katere jih je zvišala v torek.

Najceneje je trenutno natočiti gorivo na Madžarskem. Cena 95-oktanskega bencina znaša 1,26 evra na liter iztočenega goriva, cena 98-oktanskega bencina pa 1,51 evra na liter. Cena dizla se je zvišala na 1,27 na iztočen liter. Najdražje je gorivo točiti pri zahodnih sosedih, kjer je za liter supreme dizla treba odšteti kar 2,977 evra.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKakšne so prednosti les-alu oken?
Naslednji članekBiorazgradljivo pokopališče, ki ohranja naravno pokrajino
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.