HiPhi EV: Luksuzna EV znamka bo na voljo tudi pri nas

HiPhi X prihaja v Evropo
HiPhi X prihaja v Evropo Foto: on hiphi

Na svetu je ogromno število znamk in vozil, ki se pri nas preprosto ne prodajajo. Razlogov za to je več, eden od teg pa je odobritev pravic za prodajo v evropskih državah. Ta korak je preskočila kitajska znamka HiPhi, ki bo svoj novi model HiPhi X lahko prodajala tudi pri nas.

HiPhi X prihaja v Evropo

Hitro rastoča kitajska znamka električnih vozil HiPhi je potrdila, da bo svoje izdelke tržila tudi v Evropi, natančneje za evropski trg. Prvi tak model bo HiPhi X, ki naj bi v rekordnem času prestal homologacijski test nemškega podjetja TÜV SÜD.

To bo njihov prvi model na evropski celini, zato je pametno vedeti kaj več o njem. Model X je coupe crossover, ki je usmerjen k tehnologiji in udobju. V Evropi mu bo sledil še HiPhi Z, luksuzni električni grand tourer, ki bo razkrit na Šanghajskem avto-moto šovu.

Tehnologija in udobje HiPhi X
Tehnologija in udobje HiPhi X Foto: on hiphi

Evropska različica HiPhi X prinaša udobje in luksuz

HiPhi X bo v Evropi na voljo z 97 kWh baterijo, ki bo nudila približno 650 kilometrov dosega. Za 3,9-sekundni pospešek do 100 kilometrov na uro bo poskrbelo 530 konjskih moči. Za razliko od Evrope je na Kitajskem moč dobiti tudi različico s 120 kWh baterijo, ki zapelje več kot 700 kilometrov dosega z enim polnjenjem. HiPhi te različice še ni potrdil za Evropo, tako da moramo za zdaj pozornost usmeriti le v »manj zmogljivo« verzijo.

V Evropi bo na prodaj štiri in šest sedežna različica. Prav notranjost je tista, ki sledi poudarku na udobju in tehnologiji. Tako je vozilo opremljeno s 17 zvočniki in 50-centimetrskim dotikom na zaslon ter lastnim sistemom dišav za notranjost. Znamka poudarja tudi opremljenost drugih delov notranjost z manjšimi zasloni na dotik in sedeži, ki so jih opisali kot letalski luksuz. Izstopajoča funkcija je nekakšna različica robotske roke, s katero je moč prilagoditi glavni zaslon.

Luksuzna notranjost HiPhi X
Luksuzna notranjost HiPhi X Foto: on hiphi

Cena HiPhi X še ni znana, ne bo pa nizka

Cena za HiPhi X še ni znana za evropski trg, a jo lahko primerjamo s ceno drugje. Na Kitajskem je v manj kot pol leta od začetka prodaje model najbolj prodajani električni model. Cena se tako prične nad 60 tisoč evri.

HiPhi X dosega ceno preko 60 tisoč evrov
HiPhi X dosega ceno preko 60 tisoč evrov Foto: on hiphi

»Naša prva modela sta najvišja raven vozil,« je povedal Mark Stanton, glavni mož tehnološkega vidika pri znamki, ki je prej deloval pri Jaguar Land Rover diviziji. S tem je znamka nakazala tudi na model Z in delno na model Y, ki bosta prispela v naslednjih letih.

Elegantly aggressive - HiPhi X

Prejšnji članekKonceptni Lancia Pura HPE nakazuje evolucije znamke
Naslednji članekKako se znebiti maha na travi?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.