Kako se znebiti maha na travi?

Kako se znebiti maha na travi
Kako se znebiti maha na travi Foto: stevechatterton iz iStock

Predvsem konec aprila in v začetku maja je idealen čas, da trato očistite mahu in plevela. A kako se znebiti maha na travi?

Mah se med travo v glavnem razrašča spomladi in jeseni, ko so temperature nizke, vlažnost pa razmeroma visoka. Ko se mah enkrat pojavi, je dobro čim prej ukrepati, da se ne razraste po večjem delu trate in zatre trave, da bi normalno pognala.

Postopek odstranjevanja mahu iz trate se lahko razlikuje glede na različne okoliščine, vključno z vrsto trate in območjem, kjer se nahaja. Spodaj je nekaj splošnih korakov, ki vam lahko pomagajo odstraniti mah iz trave:

Zrahljajte tla, če so zbita

Mah raste na vlažnem terenu, kjer je proustnost tal slabša, zato je pomembno, da zagotovite dobro drenažo na tem območju. Začnite zrahljati tla, da se izboljša pretok zraka in odtekanje vode. Voda se tako ne bo dalj časa zadrževala na tleh in tako ne bodo niti ustvarjeni dobri pogoji za razraščanje mahu.

Gnojite travo

Vsaka trava za dobro rast potrebuje pravočasno in uravnoteženo gnojenje. Če je vaša trava slabo hranjena, jo gnojite s kakovostnim gnojilom, ki vsebuje dušik, fosfor in kalij. To bo spodbudilo rast trave in jo naredilo močnejšo, da se lahko bolje borijo proti mahu. Dobra izbira so specialna gnojila, ki vsebujejo počasi delujoči dušik. Izberite gnojilo s sredstvom za uičevanje plevela in zatiranje mahu, ki bo pomagalo do lepše trate.

Preverite tudi pH vrednost tal. Ta naj bi bila med 5,5 in 7,7. Če ni ustrezna, dodajte kamninsko moko.

Odstranite mah

Odstranite mah s pomočjo grabelj ali škarij. Če je območje majhno, lahko uporabite tudi lopato. Mah lahko odstranjujete tudi s pomočjo mehanskega pripomočka, ki se uporablja za odstranjevanje mahu iz trate.

Prilagodite zalivanje

Preverite, ali je zalivanje vaše trate primerno. Če je preveč zalivanja, lahko to povzroči rast mahu. Prilagodite količino vode, da se zagotovi, da se tla ne preveč navlažijo.

Redno kosite

Redno košnja trave na primerno dolžino zmanjša vlažnost in s tem tudi možnost rasti mahu. Vseeno pazite, da ne pokosite več kot 1/3 višine trave.

Zaščitite trato

Čeprav je odstranjevanje mahu pomembno, je prav tako pomembno, da preprečite ponovno rast. Zagotovite, da je vaša trava zdrava in dobro negovana, da se prepreči nadaljnja rast mahu.

Pomembno je tudi vedeti, da se lahko med odstranjevanjem mahu travo poškodujete, zato bodite previdni nežni pri odstranjevanju in upoštevajte navodila proizvajalcev izdelkov, ki jih uporabljate.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekHiPhi EV: Luksuzna EV znamka bo na voljo tudi pri nas
Naslednji članekIzberite prava senčila za vaš dom – izberite senčila podjetja Senčila Capris

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.