Končno razkrit Kia EV9: Sedemsedežni SUV bo najdražji model znamke

Kia EV9 je razkrit
Foto: on kia

Kia EV9 je drugi električni avtomobil podjetja, ki vztrajno širi svoj nabor elektrificiranih vozil. Združuje prepričljive zmogljivostne številke in visoko raven dizajna, kar EV9 uvršča v dirko s konkurenco, ki jo sestavljajo tudi športni terenci BMW in Mercedes-Benz. Kaj vse vemo o vozilu Kia EV9?

Kia EV9 bo razširil električno ponudbo znamke

Kia EV9 se bo pridružil modelu EV6 s koncem leta 2023 in s tem zapisal drug košček sestavljanke o »Načrtu S« (Plan S), ki predstavlja strategijo podjetja, da bo do leta 2027 predstavilo 13 električnih vozil. Kot je povedal glavni mož znamke, ima električni model veliko vlogo pri novi predstavitvi znamke ciljnemu občinstvu – ta bo temeljila na širjenju ponudbe.

Kia EV9 cena

S tremi vrstami sedežev bo to najdražji model, ki ga ima Kia. Prav tako bo spadal med največje v ponudbi, saj je po tem zelo podoben ameriški različici Telluride. Čeprav končne cene še ne poznamo, ta bo prispela v drugi polovici leta 2023, so se že pojavila ugibanja o ceni. Kia EV9 naj bi dosegla ceno okoli 60 tisoč evrov in višje.

Čeprav je bil model EV9 že prikazan in sta tako znani njegova zunanjost in notranjost, je Kia zelo skromna pri razkrivanju podatkov o zmogljivosti. Tu pa so: 550 kilometrov dosega z enim polnjenjem, 200 mm daljša medosna razdalja kot jo ima EV6 in približno 100 kWh kapaciteta baterije.

Zmogljivost Kia EV9 še skrita

Ker si Kia EV9 platformo deli z modelom EV6 in Hyundaiem Ioniq 5, bo ponujala hitro polnjenje, ki bo zagotovilo 100 kilometrov dosega v samo šestih minutah. Kot sorodnika po strani platforme bo imela tudi Kia EV9 možnost zadnjega in štirikolesnega pogona skozi različne nivoje ponudbe. Še vedno ni razkrito, kako hitra bo Kia, a vseeno je najpogosteje z njo povezan 5-sekundni pospešek do 100 km/h, ki ga bo omogočal motor GT-Line S.

Tudi tokrat Kia EV9 ponuja zunanjost, ki si jo bo vsaj na določenih segmentih delila z vsemi prihajajočimi vozili. Tokratni dizajn je nastal pod taktirko nekdanjega dizajnerja BWM, Karima Habiba, ki je potrdil, da bo dizajn podoben širom ponudbe. »Unikatna mešanica elegence, ponosa in jasnosti,« je v nekem trenutku povedal Habib. »To je Kia EV9, SUV oziroma športni terenec, kar smo želeli razjasniti že na prvi pogled,« je še dodal. Prav videz modela je tisti, ki jasno nakazuje na to, da gre za velikana v njihovi ponudbi.

Dizajn Kie EV9
Foto: on kia

Vse podrobnosti o Kii EV9 so še skrite – vsaj še nekaj tednov. Ko bodo razkrite, jih bomo razkrili tudi mi, saj gre za enega najbolj pričakovanih vozil v letu 2023.

Prejšnji članekPeteršilj razglašen za najbolj strupeno rastlino – preverite, o čem je govora
Naslednji članekNova zakonodaja prinaša šok: hiše in bloke bomo morali prenoviti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.