Peteršilj razglašen za najbolj strupeno rastlino – preverite, o čem je govora

parsley, seasoning, salad
Foto: ArtActiveArt iz Pixabay

Ponovno se je pokazalo, da ima lahko hrana, ki jo uživamo vsak dan, tudi temno plat. To dokazuje dejstvo, da je v tekmi za strupeno rastlino leta že drugič zapored zmagala rastlina, ki jo uporabljamo v prehrani. Botanični vrt Wandsbek je namreč peteršilj letos razglasil za najbolj strupeno rastlino, lani je bil to krompir.

Je peteršilj res nevaren?

A ne skrbite, saj lahko mirno nadaljujete z uživanjem te rastline. Listi in korenine, ki jih običajno uživamo, ne predstavljajo nobene nevarnosti. Nasprotno, vsebuje veliko vitamina C, ki je pomemben pri preprečevanju prehladov, poroča Fruchthandel. Temna stran peteršilja se pokaže šele drugo leto. Da, peteršilj je dvoletna rastlina. V drugem letu se razvijejo od 30 do 70 cm visoka cvetna stebla z nevpadljivimi rumeno-zelenimi cvetovi, iz katerih se kasneje razvijejo semena. Cvetovi niso za uživanje, semena tudi ne, ker vsebujejo peteršiljevo olje. Peteršiljevo olje vsebuje apiol – ki deluje na gladka mišična vlakna mehurja, črevesja in maternice. V preteklosti so peteršiljevo olje zato uporabljali za spodbujanje splava.

Peteršilj.
Foto: gulzer iz Pixabay

Nemci imajo celo izraz, ki ponazarja, kako nevarna je bila uporaba peteršilja za ženske: peteršilj spravi moške na konje, ženske pa pod zemljo. Če pojasnimo, peteršilj deluje kot afrodiziak za moške.

Poleg apiola peteršiljevo olje vsebuje tudi miristicin, še eno strupeno sestavino, ki lahko vpliva na centralni živčni sistem in povzroči nekatere vrste napadov, navaja Botanical online.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKako urediti svoj urbani vrtiček na balkonu: Nasveti za izbiro in kombiniranje rastlin
Naslednji članekKončno razkrit Kia EV9: Sedemsedežni SUV bo najdražji model znamke

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.