Nova zakonodaja prinaša šok: hiše in bloke bomo morali prenoviti

Hipoteka na hišo.
Foto: David Gyung iz iStock

Evropski parlament je danes podprl predlog zakonodaje za pospešitev prenove stavb s ciljem povečati njihovo energetsko učinkovitost, kar bi do leta 2030 znatno zmanjšalo emisije toplogrednih plinov in porabo energije v stavbnem sektorju. Ta naj bi do leta 2050 postal podnebno nevtralen.

Kaj to pomeni?

Evropski poslanci so podprli predlog, v skladu s katerim bi morale biti vse nove stavbe od leta 2028 brez emisij. Rok za nove stavbe, ki jih zasedajo, upravljajo ali so v lasti javnih organov, pa bi bilo leto 2026. Vse nove stavbe, za katere bi bilo to tehnično in ekonomsko izvedljivo, bi morale biti do leta 2028 opremljene tudi s solarnimi tehnologijami, medtem ko bi imele stanovanjske stavbe v večji prenovi za to čas do leta 2032. Do leta 2030 bi morale stanovanjske stavbe doseči najmanj razred energetske učinkovitosti E, do leta 2033 pa D.

Države članice bodo ukrepe, potrebne za doseganje teh ciljev, določile v svojih nacionalnih načrtih prenove. Ti bodo morali vključevati programe pomoči, ki bodo omogočili dostop do nepovratnih sredstev in financiranja. Med drugim so se poslanci zavzeli, da je treba ranljivim gospodinjstvom omogočiti dostop do ciljnih nepovratnih sredstev in subvencij.

Evropska komisija je pred približno dvema letoma predlagala prenovljeno direktivo o energetski obnovi stavb, ki v povzročijo 36 odstotkov emisij toplogrednih plinov v EU ter porabijo 40 odstotkov energije v uniji. Kljub temu vsako letov EU prenovijo zgolj 0,4 do 1,2 odstotka stavb.

»Videli smo, da zmaguje močna prenova stavb«

Predlog komisije je sicer v številnih državah sprožil polemike o tem, ali bi lahko zakonodaja nesorazmerno obremenila lastnike stanovanj in najemnike. Države EU so se o svojem stališču uskladile že oktobra lani, o predlogu pa bodo zdaj stekla pogajanja z državami članicami.

»Videli smo, da zmaguje močna prenova stavb. Besedilo bomo zdaj vrnili Evropski komisiji v institucionalna pogajanja,« je danes v parlamentu dejal poročevalec, irski evroposlanec Ciaran Cuffe (Zeleni). Kot je dejal v ponedeljkovi razpravi, bo izboljšanje energetske učinkovitosti stavb zmanjšalo račune gospodinjstev in odvisnost od uvoza energije. Z ambicioznimi rešitvami pa imajo poslanci po njegovih besedah priložnost, da vplivajo na življenja Evropejcev, ki so ujeti v prepihanih hišah in plačujejo visoke račune za energijo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRSTA
Prejšnji članekKončno razkrit Kia EV9: Sedemsedežni SUV bo najdražji model znamke
Naslednji članekPri katerem trgovcu kupimo najugodneje osnovna živila?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.