Jaguar napovedal temeljito, zgodovinsko prenovo znamke

Jaguar napovedal prihodnost
Jaguar napovedal prihodnost Foto: on jaguar

Nekaj časa smo čakali, da Jaguar predstavi svojo prihodnost in zdaj smo končno dobili natančen vpogled v enega od prihajajočih električnih modelov. Jaguarjev novi GT bo javnosti prikazan leta 2024, naprodaj pa leto zatem. Bo eden od treh modelov v novi liniji Jaguar družine, ki bo v celoti zgrajena na novi platformi JEA (Jaguar Electrified Architecture).

Jaguar z novim modelom GT

Del nove strategije Jaguar Land Rover je tudi štirivratni električni mogotec, ki za zdaj še nima polnega imena. Ve pa se, da bo lahko z enim polnjenjem dosegel 700 kilometrov, njegova cena pa bo znašala preko 100 tisoč evrov. Prav tako se pojavljajo ugibanja, da naj bi vseboval dva motorja za štirikolesni pogon in tako nabral skoraj 600 konjskih moči. Enako zmogljiva je tudi baterija, ki naj bi se za doseg 320 kilometrov napolnila v približno 15 minutah.

Prototipi novega Jaguarja bodo nared konec leta 2023, prikazan pa bo že naslednje leto. Virtualno testiranje je že praktično zaključeno, saj se vozilo odpravlja v zaključno fazo svoje izdelave, kjer bo prvič ugledalo luč sveta in bilo kot tako tudi fizično na ogled.

Jaguar napovedal prihodnost
Jaguar napovedal prihodnost Foto: on jaguar

Nov dizajn in zgodovinski preobrat pri znamki

Dizajn novega Jaguarja GT je pripadel Gerryju McGovernu, ki je povedal, da model ne bo kopiral ničesar in bil tako vesten naslednik miselnosti, ki jo je imel ustanovitelj znamke Sir William Lyons. »V čast mi je, da sem lahko del novega rojstva znamke, ki je cenjena in priljubljena,« je povedal in dodal, da gre za pravo britansko luksuzno znamko.

Navkljub želji po ne-primerjanju, se je moral nekoliko upreti na obstoječa modela v svetu avtomobilizma. To sta modela E-Type in XJS, ki sta ponudila osnovno skico, kaj več pač ne. So pa znani štirje temelji Jaguarjeve prihodnosti – neustrašnost, razposajenost, edinstvenost in napredek.

JEA bo njihova lastna platforma za ustvarjanje
JEA bo njihova lastna platforma za ustvarjanje Foto: on jaguar

Prihajajo trije novi modeli

V prihodnjih letih bodo na tržišče poslali tri nove modele Jaguar, ki so rezultat notranje dizajnerske dirke za uspeh in kvaliteto. Kreativna ekipa je bila namreč razdeljena v tri ločene ekipe znotraj projekta Renesansa. McGovern je dejal, da gre za velik preobrat v zgodovini znamke. Kaj več niso želeli povedati, ostalo je le dejstvo, da bodo vsi modeli sloneli na arhitekturi JEA. Ta naj bi omogočila dizajne, dimenzije, zmogljivost in prefinjenost, kot je nima nobena druga znamka na svetu.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRjaguar
Prejšnji članekFuturistični Cupra DarkRebel je nadvse nor koncept
Naslednji članekBide: Uporaba, prednosti in slabosti
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.