Bide: Uporaba, prednosti in slabosti

Bide, uporaba ter prednosti in slabosti bideja
Bide, uporaba ter prednosti in slabosti bideja Foto: Cristian Storto Fotografia iz iStock

Bide oziroma majhen ‘umivalnik’, ki je danes v mnogih kopalnicah še vedno tik ob straniščni školjki, za številne nima več nobenega posebnega pomena in ga umikajo iz kopalnic. Pri nekaterih postane še ena površina, na katero se odlaga toaletni papir, šampon ali druge higienske pripomočke. Nekaterim pride prav za britje nog. Čemu pa naj bi pravzaprav v resnici služil in kako se ga pravilno uporablja?

Kakšen je namen bideja?

Bide izvira iz Francije ob koncu 17. stoletja. Prvi bideji so bili po obliki podobni današnjim, niso pa imeli cevke ali pipe, skozi katero se je spuščala voda, ampak se je kad napolnila z vodo in nato so se v njem umili. Kakor koli že, bideji se uporabljajo za umivanje zunanje strani genitalij in anusa po uporabi stranišča.

How to Poop and clean yourself with a Bidet - 30 Second Tips

 

Komu je namenjen?

Bide je v resnici zelo koristna higienska naprava in če kopalnica le omogoča, ga vključite vanjo. Je odličen element za vse tiste, katerih gibanje je omejeno, kot so starejši, invalidi ali bolniki. Bideje lahko uporabijo v primerih, ko je uporaba kopalne kadi ali prhe neprijetna ali nevarna, še posebej pa so uporabni za ljudi s hemoroidi, saj zmanjšajo število potrebnih brisov.

Uporaba bideja

Uporaba bideja je preprosta in ne zahteva posebnega znanja ali veščin. Po opravljeni potrebi se usedete na bide in curke vode usmerite v genitalije ali zadnjico in pustite, da voda odstrani ostanke fekalij ali umazanije. Bide je lahko samostojen ali del stranišča.

Prednosti uporabe bideja

  1. Boljša higiena – Uporaba bideja zagotavlja boljšo higieno kot samo uporaba toaletnega papirja. Voda lahko bolje odstrani ostanke fekalij in umazanije, kar zmanjšuje tveganje za okužbe.
  2. Varčevanje z denarjem – Ker ne potrebujete toaletnega papirja za čiščenje, lahko prihranite veliko denarja v daljšem časovnem obdobju.
  3. Okolju prijaznejša izbira – Uporaba bideja zmanjšuje količino odpadkov, ki se običajno proizvajajo pri uporabi toaletnega papirja. To pomeni, da je uporaba bideja bolj okolju prijazna izbira.
  4. Zmanjšanje draženja – Uporaba preveč toaletnega papirja ali trdega toaletnega papirja lahko povzroči draženje kože. Uporaba bideja pa nežno očisti območje, kar lahko pomaga zmanjšati draženje in nelagodje.
  5. Zdravstvene koristi – Uporaba bideja lahko zmanjša tveganje za hemoroide, analne razpoke in druge bolezni, povezane s prekomernim drgnjenjem območja.

Slabosti uporabe bideja

  1. Potrebna je namestitev – Namestitev bideja lahko zahteva določene prilagoditve kopalnice, ki jih morda ne boste mogli narediti brez pomoči strokovnjaka.
  2. Višji stroški investicije – Stranniščne školjke z bideji so dražje od običajnih straniščnih školjk, kar lahko predstavlja višje stroške za nakup in namestitev. Tudi, če se odločite za nakup ločene enote (samostojni bide), potrebujete več prostora in je namestitev dražja, a se investicija izplača.
  3. Zahteva dodatno nego – Bidej je treba redno čistiti in vzdrževati, da zagotovite optimalno delovanje.

Urednik portala MojPrihranek

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJaguar napovedal temeljito, zgodovinsko prenovo znamke
Naslednji članekTo so prve stvari, ki jih gostje opazijo, takoj ko vstopijo v vaš dom

Urednik portala MojPrihranek

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.