Izdelan polnilec, ki električno avto napolni v manj kot 10 minutah

electric car, gas station, environment
Foto: geralt iz Pixabay

Tehnologija, ki bo prepolovila čas polnjenja električnih avtomobilov. K temu stremi oziroma bolje rečeno je to uspelo britanskemu podjetju Gaussion, ki je ustvarilo tehnologijo polnjenja baterij v manj kot desetih minutah. Je to prihodnost v segmentu električnih vozil?

Britanci ustvarili izjemno hitro polnjenje baterij

Tehnologijo MagLiB je ustvarilo start-up podjetje Gaussion. S pomočjo magnetskega polja se baterije napolnijo v manj kot desetih minutah, to pa bo zadostovalo za med 250 in 320 kilometri dosega.

Snovalci so delovanje tehnologije poenostavili in primerjali z brezžičnimi polnilci telefonov. Magnetsko polje ustvari plošček, ki je priključen na električno napeljavo. Tehnologija oziroma polnilec se lahko uporabi za katerokoli obstoječo baterijo ali polnilni sistem, kar bi lahko pomenilo revolucijo pri polnjenju električnih vozil.

Tehnologija litij-ionsko baterijo vstavi v natančno izdelano in ustvarjeno magnetsko polje med samim polnjenjem. S tem je polnilni čas bistveno reduciran, hkrati pa ne škoduje garanciji in obstojnosti same baterije.

a close up of a car's fuel pump
Foto: JUICE iz Unsplash

Manjši stroški proizvodnje in polnilnega časa

Testi so že pokazali, da lahko bateriji celo podaljša svoje življenje, če se polni z MagLiB hitrim polnjenjem. »Z uporabo naše tehnologije bo življenjska doba baterije enaka ali boljša, v nekaterih primerih smo ugotovili tudi precejšnjo izboljšavo kvalitete,« je povedal ustvarjalec in generalni direktor podjetja Thomas Heenan.

»Vzeli smo celice, ki se od 0 do 100 odstotkov napolnijo v eni uri in jih od 10 do 80 odstotkov napolnili v manj kot desetih minutah. To smo storili tisočkrat, kar je velik napredek, saj naj bi baterije zdržale 300 življenjskih ciklov. Pravzaprav nismo bili niti blizu meji in bi lahko še nadaljevali,« je zmogljivost njihove tehnologije opisal direktor in idejni vodja.

Electric car power charging, Charging technology, Clean energy filling technology. 3D illustration
Foto: sarawuth702 iz iStock

Tehnologija polnjenja baterij ne bo le znižala polnilnega časa, ampak tudi ceno baterij. Celoten proces polnjenja in praznenja baterij traja preko 250 ur v proizvodnih halah ter tako ustvari približno 30 % celotnega proizvodnega zneska. Izračunali so, da bi lahko gigatovarna svoje stroške proizvodnje znižala za več kot 10 milijonov evrov na leto, če bi omenjeni čas zmanjšali le za 1 odstotek.

Svet se tako veseli napredka v tehnologiji MagLiB, ki naj bi bila za javnost nared čez dve leti oziroma sredi tega desetletja.

VIRGaussion
Prejšnji članekVodič po nakupu televizorjev (del 5): zvok
Naslednji članekRazkrita šokantna skrivnost krompirčka iz McDonaldsa: Razkrinkala sem jih! Zdaj mi grozijo…

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.