Vodič po nakupu televizorjev (del 5): zvok

Home cinemar system. TV,  oudspeakers, player and receiver  in the room. 3d
Foto: Bet_Noire iz iStock

Zvok: kupite soundbar

Celo najboljši, najdražji HDTV-ji imajo Ahilovo peto: slab zvok. To je posledica vitke zasnove ravnih plošč – ni dovolj prostora za velike zvočnike, ki proizvajajo poln, bogat zvok. Torej imate tri možnosti: uporabite slušalke (zaradi katerih se lahko zdite nesocialni), kupite prostorski zvočni sistem (ki ga je lahko težko nastaviti) ali nabavite soundbar.

Naprave soundbar (podolgovati zvočniki za pod televizor) so priljubljene, ker lahko za 300 € ali manj občutno izboljšajo kinematografsko izkušnjo in jih kljub temu namestite v nekaj minutah. Najboljši soundbari so dovolj tanki, da se prilegajo pod stojalo za televizor, ne da bi blokirali spodnji del slike. Večino lahko namestite tudi pod na steno pritrjen televizor. Več podjetij ponuja tudi soundbare ali stojala, ki se lahko potisnejo pod TV.

Nekateri televizorji in zvočne vrstice podpirajo tudi Dolby Atmos, novejši zvočni standard podjetja Dolby, ki vključuje prostorski zvok nad glavo za popolnejšo izkušnjo poslušanja (seveda le v filmih, ki to dejansko podpirajo). Medtem ko lahko dosežete učinek Atmos z uporabo stropnih zvočnikov, imajo številni soundbari zvočno obdelavo Atmos in vgrajene zvočnike, usmerjene navzgor, za ustvarjanje bolj realističnega zvoka, ki ne zahteva postavitev več zvočnikov, kot bi jo imeli pri prostorskem zvoku s sateliti 5.1 ali 7.1.

In ne obremenjujte se z dodatnimi kabli. Skoraj vsi trenutni televizorji imajo vsaj en priključek HDMI z zmožnostjo povratnega avdio kanala (ARC). Ta standardna funkcija HDMI vam omogoča uporabo HDMI kot vhoda in zvočnega izhoda, kar vam omogoča ne le pošiljanje zvoka na televizor iz vaših zunanjih medijskih naprav, ampak tudi na zvočno vrstico. Ta povezava ARC pomeni, da dobite odličen zvok za vse svoje naprave, brez potrebe po posebnem sprejemniku – le ne pozabite poiskati podpore za eARC (na voljo v HDMI 2.1), če imate zvočno vrstico Atmos, za najboljše rezultate.

Plačajte pravo ceno: ugodne ponudbe so na voljo

Medtem ko boste s plačilom polne cene vedno dobili najnovejše funkcije in najboljše zmogljivosti, veliko kupcev odlaša, ker menijo, da so trenutni televizorji predragi. Resničnost je taka, da televizorji niso le vedno boljši, ampak še nikoli niso bili tako dostopni. Medtem ko lahko vrhunski modeli zlahka dosežejo ceno do 2000 evrov, je na voljo veliko odličnih televizorjev – skupaj z vso ločljivostjo 4K, podporo za HDR in pametnimi funkcijami, ki jih priporočamo – za veliko manj. Še bolje, skoraj vedno se obeta odlična razprodaja in če ste pripravljeni nekoliko popustiti, lahko pri nakupu naslednjega televizorja prihranite na tisoče evrov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Prejšnji članekKakšen tip kupca ste? Ali na blagajni postavljate majhne razdelilnike za blago ter ali vas motijo?
Naslednji članekIzdelan polnilec, ki električno avto napolni v manj kot 10 minutah
logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Matjaž Lesjak
eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.