Iz Slovenije v Turčijo z uporabo elektronskega tovornega lista (e-CMR)

Digitalizacija se uporablja na vse več področjih našega življenja, nobena izjema niso niti cestni prevozi. Uporaba elektronskih dokumentov je še posebej pomembna v času pandemije covida-19, saj omogoča popolnoma brezstično poslovanje.

Ministrstvo za infrastrukturo aktivno spodbuja uporabo elektronskega tovornega lista

Na Ministrstvu za infrastrukturo (MZI) spodbujajo čimprejšnjo implementacijo elektronskega tovornega lista (e-CMR). S tem namenom že nekaj časa potekajo različne dejavnosti za promocijo in spodbujanje uporabe elektronskih dokumentov v praksi. Že od leta 2017, ko je bil tako v Državnem zboru sprejet Zakon o ratifikaciji Dodatnega protokola h Konvenciji o pogodbi za mednarodni cestni prevoz blaga v zvezi z elektronskim tovornim listom, je Slovenija aktivno pristopila k izvedbi konkretnih ukrepov za uporabo tega protokola v praksi.

Izveden uspešen prevoz z uporabo e-CMR

Že februarja 2019 je bil izveden prvi pilotni prevoz z Republiko Hrvaško. Vendar je bil ta prevoz izveden v omejenem obsegu, saj Republika Hrvaška še ni podpisnica e-CMR dodatnega protokola, poleg tega je takrat od nadzornih organov sodelovala le Finančna uprava Republike Slovenije (FURS).

11. novembra 2020 je bil v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Slovenskim logističnim združenjem in nadzornimi organi (Finančna uprava, Inšpektorat za infrastrukturo, Policija) izveden pilotni prevoz s praktično uporabo e-CMR med Slovenijo in Turčijo v širšem obsegu, saj je bil izveden v državo, ki je že ratificirala e-CMR dodatni protokol. Poleg tega so bili na podlagi pobude MZI vključeni vsi trije nadzorni organi FURS, Inšpektorat za infrastrukturo (IRSI) in Policija.

Kako je potekal prevoz?

Na odpremnem kraju (podjetje Henkel – Maribor) je bil izdan e-CMR. Najprej je bila na odpremni točki izvedena demonstracijska elektronska kontrola uporabe e-CMR s strani FURS in IRSI.

Na mejnem prehodu Gruškovje je spotoma mobilna enota FURS vnovič izvedla  demonstrativno kontrolo uporabe e-CMR. Po izvedeni kontroli je tovorno vozilo slovenskega prevoznika F. A. Maik Global Logistics nadaljevalo pot proti Carigradu, kjer je bila prevozna operacija 13. 11 .2020 uspešno elektronsko zaključena. Z novim digitalnim načinom kontrole preko e-CMR se je na omenjenem mejnem prehodu seznanila tudi Policija.

Kaj prinaša uporaba e-CMR?

Gre za izredno pomemben korak pri digitalizaciji na področju cestnih prevozov. Uporaba elektronskih dokumentov pa je še posebej pomembna v času pandemije covida-19, saj omogoča popolnoma brezstično poslovanje.

Avtoprevozniki bodo imeli zaradi uporabe e-CMR nižje stroške poslovanja, hitreje bodo lahko izdajali račune in imeli manj napak pri dostavi in ​​prejemu blaga.

Nadzornim organom bo takšno brezpapirno poslovanje omogočilo hitrejše administrativne postopke, večjo preglednost in natančnost podatkov ter učinkovitejši nadzor nad spoštovanjem pravil s področja cestnih prevozov blaga. Pošiljke se bodo lahko spremljale sproti, dostop do informacij in dokazilo o prevzemu in dostavi pošiljke pa se bo lahko izvajalo v realnem času.

VIRGOV.SI
Prejšnji članekVrtoglave cene rabljenih stanovanj
Naslednji članekNüwa, prvo samo-obstojno mesto na Marsu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.