Nüwa, prvo samo-obstojno mesto na Marsu

Kako bi izgledalo mesto na Marsu? Podjetje Abiboo je razkrilo prve dizajne samo-obstoječega mesta na Marsu. Njihov projekt z imenom Nüwa je eden izmed 175 finalistov tekmovanja, ki ga je organizirala skupina Mars Society. Koncept mesta je izredno zanimiv pogled privajanja na ekstremne pogoje, ki vladajo na rdečem planetu.

Nüwa je eden izmed konceptov mest na Marsu

V steno pečine je izdelanih pet mest. Vsako izmed njih bi predstavljalo dom med 200 in 250 tisoč prebivalci. Vsako mesto sledi enaki gradbeni strategiji, ki omogoča postavitev kjerkoli na planetu. Tubularne zgradbe (moduli) so postavljene v pečino in med seboj povezane s tuneli ter tako predstavljajo bivalne in delavne prostore. Infrastruktura omogoča tudi zračne avle, v katerih lahko opazujemo površje Marsa.

Vsak modul meri 10×60 metrov in vključuje dve nadstropji. V sebi vsak modul skriva zelene površine, vrtičke, prostore za umetnost in prostore za prezračevanje. Zeleni prostori v mestih so namenjeni živalim in vodovju, ki promovira dobro počutje.

Najvišji del pečine je Mesa, prostrana ravnina, na kateri je infrastruktura, zadolžena za preživetje živega. Ustvarjanje energije, proizvajanje hrane in izdelovanje drugih elementov. Žitni pridelki bi predstavljali približno petdeset odstotkov hrane osebe, ki bi živela na Marsu.

300 tisoč dolarjev za življenje na Marsu

Za pot od Zemlje do Marsa bi obstajala prevozna služba, ki bi tja vozila ljudi na vsakih 26 mesecev. Pot bi trajala od enega do treh mesecev, cena vozovnice za eno osebo pa bi bila 300 tisoč dolarjev. Ob enosmerni vozovnici bi kupec dobil še bivalni prostor (25-35m²/osebo), poln dostop do skupnih prostorov, vso hrano in ostale dobrine. Obenem pa bi moral podpisati pogodbo s katero bi se obvezal, da bo namenil 60-80 % svojega delovnega časa delu v za dobrobit mesta Nüwa.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekIz Slovenije v Turčijo z uporabo elektronskega tovornega lista (e-CMR)
Naslednji članekUporaba slovenske vesoljske tehnologije in podatkov za okolje
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.