Vrtoglave cene rabljenih stanovanj

Čeprav banke zdaj ponujajo izjemno ugodne stanovanjske kredite z nizkimi obrestnimi merami, situacija na nepremičninskem trgu ni najboljša za nakupe. Predvsem na območju Ljubljane preglavice delajo vrtoglave cene rabljenih stanovanj.

Vpliv epidemije na promet z nepremičninami

Kot navajajo na strani Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS), je slovenski nepremičninski trg v letošnjem prvem polletju močno zaznamovala epidemija covida-19. Za dva meseca se je spomladi praktično zaustavilo normalno trgovanje z nepremičninami. »Občutno se je zmanjšalo število nepremičninskih transakcij, kar je odprlo vprašanje, ali in koliko je oziroma bo to vplivalo na cene nepremičnin, predvsem stanovanjskih nepremičnin. Izkazalo se je, da zaustavitev trgovanja ni vplivala na cene nepremičnin oziroma na trend njihove rasti,« navajajo.

>> Poročilo GURS o slovenskem nepremičninskem trgu za 1. polletje 2020

Po majskem preklicu ukrepov je stanovanjski nepremičninski trg hitro ponovno oživel. Obseg trgovanja je kmalu dosegel raven pred razglasitvijo epidemije. V Sloveniji so se tako cene stanovanjskih nepremičnin in zazidljivih zemljišč v prvi polovici letošnjega leta večinoma zvišale. Število realiziranih prodaj je kljub vsemu manjše.

Najvišje cene v Ljubljani

Cene rabljenih stanovanj so po navedbah podjetja Arvio, ki med drugim ponuja aplikacijo za hitro pridobivanje analiz nepremičninskega trga, v prvi polovici letošnjega leta prvič v zgodovini presegle 2.900 €/m2.

Po podatkih GURS je bila cena v primerjavi z drugim polletjem 2019 višja za tri odstotke, v primerjavi s prvim polletjem 2019 pa za pet odstotkov.

Nekoliko drugačna je situacija v okolici Ljubljane. Tam so cene v prvem polletju 2020 obstale na bolj ali manj enaki ravni. Povprečna cena rabljenega stanovanja je bila v primerjavi z drugim polletjem 2019 statistično nižja za odstotek, v primerjavi s prvim polletjem 2019 pa je bila za tri odstotke višja.

Kje so cene najbolj ponorele?

Po podatkih GURS so največjo rast zabeležili na območju Kranja. Na tem območju beležijo največjo rast cen že vse od leta 2018. V Kranju je bil hkrati tudi padec števila transakcij v prvi polovici letošnjega leta najmanjši. V primerjavi z drugim poletjem 2019 je bila povprečna cena stanovanja višja za sedem odstotkov. V primerjavi s prvim polletjem 2019 je bila cena višja za šest odstotkov.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNove priložnosti za industrijo in zelena delovna mesta na morju
Naslednji članekIz Slovenije v Turčijo z uporabo elektronskega tovornega lista (e-CMR)

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.