Hyperion XP-1: superavto prihodnosti na vodikov pogon

Kalifornijsko podjetje Hyperion se sicer ukvarja s proizvodnjo in raziskovanjem vodikove energije, a njihov zasebni projekt je nekaj bolj norega. Predstavili so superavto, ki ga poganjajo vodikove gorivne celice. Dosega vrtoglave številke in je videti kot nekaj iz ZF-filma. Vozilo, imenovano Hyperion XP-1, je prototip, ki bo razvoj takih avtomobilov popeljal še dlje.

Hyperion XP-1

Tristopenjski menjalnik pomaga modulu hidrogenskih gorivnih celic, ki generirajo električno moč, poganjati vsa štiri kolesa. Doseže vrtoglavo hitrost 356 km/h. Do 100 km/h pa poseže v 2,2 sekunde. Z enim polnjenjem naj bi dosegel okoli 1500 kilometrov, čas polnjenja pa naj bi bil pet minut. Hyperion vodik shranjuje v rezervoarjih iz ogljikovih vlaken, pri vsem tem pa mu pomagajo tudi sončni paneli, ki spreminjajo svoj naklon glede na položaj sončne svetlobe. Hitrost in moč omogoča neverjetna lahkotnost/teža vozila, ki je le malenkost več kot ena tona (1248 kg). Šasija je narejena iz titana in ogljika, češnjo na torti pa dodajo še tako imenovana metuljasta vrata.

Vse to pa še nadgradi notranjost, ki je videti kot iz filma. Čeprav še ni popolnoma razkrita, smo dobili majhen vpogled v vozilo. S kretnjami (brezstično) se lahko upravlja 98-palčni (248 cm) ukrivljen zaslon. Če je to prva stvar, ki smo jo izvedeli o notranjosti, potem mora biti preostali del poslan iz vesolja.

Proizvodnja vozil se bo začela na začetku leta 2022, cena pa še ni znana. Vodilni pri tem projektu so povedali, da bo najprej izdelano samo 300 vozil Hyperion XP-1.

Prejšnji članekZnebite se plesni za omaro in v njej
Naslednji članekNadležni molji? Tako se jih znebite

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.