Znebite se plesni za omaro in v njej

V omarah, predvsem v garderobnih, včasih pa tudi v kuhinjskih in kopalniških, hitro pride do neprijetnih vonjav in vlage, kar pogosto lahko vodi v razvoj plesni. Redno čiščenje in zračenje sta najbolj preprosta načina preprečevanja tega problema, obstaja pa tudi nekaj drugih naravnih trikov, ki delujejo bolje od kupljenih osvežilcev zraka.

Čiščenje z belim kisom

Namesto po umetnih čistilih posezite po belem kisu: tako bo precej manj možnosti, da se razvijejo neprijetne vonjave. Beli kis namreč uničuje mikrobe, ki so pogosto razlog za neprijeten vonj. Omare najprej spraznite, nato pa notranjost obrišite s krpo, namočeno v beli kis. Preden v omare spet postavite oblačila, jih nekaj ur zračite.

Vrečke sivke

Sivka je zelo prijetnega vonja, poleg tega pa odganja insekte, kot so molji. Vrečke blaga napolnite s posušenimi cvetovi sivke in jih postavite v omaro. Poleg moljev bodo odganjale tudi neprijetne vonjave ter preprečevale razvoj plesni.

Sivka

Skodelice živil, ki jih najdete v kuhinji

V vsaki kuhinji se najdejo riž, kava in sol, vsa tri živila pa lahko uporabite za preprečevanje plesni. Predvsem v kuhinjskih omaricah si lahko zelo uspešno pomagate z rižem. Riž nase veže vlago, posledično pa bo tudi manj nevarnosti za razvoj plesni. Riž stresite v manjše posodice in razporedite po omarah. Uporabite lahko tudi manjše vrečke iz blaga.

Na podoben način deluje tudi kava. Pretresite jo v posodice ali v vrečke iz blaga ter te položite na različna mesta v omarah in predalih. Kavo je potrebno redno menjavati, saj sčasoma izgubi svojo moč. Na popolnoma enak način lahko uporabite kuhinjsko sol, ki jo je potrebno zamenjati enkrat tedensko, proti neprijetnim vonjavam pa deluje tudi soda bikarbona.

Riž

Kaj pa plesen za omarami?

Omare so velikokrat naslonjene ob zunanjo steno, ki je nekoliko hladnejša od notranjih; posledično pride do kondenzacije vlage. Pogosto je omogočeno tudi kroženje zraka: ker je omara skoraj naslonjena na steno, zrak le stežka kroži za njo. Poleg tega je omara običajno v stiku s tlemi.

Plesen za omaro lahko preprečite tako, da premaknete omaro na eno izmed notranjih sten. Če to ni možno, omaro odmaknite od stene vsaj za 10 cm. Omislite si omaro, ki stoji na nogicah, ki so vsaj 10 cm od tal. Pomaga tudi dodatna izolacija stene.

Omara

 

Prejšnji članekWC z razgledom – prozorna stranišča v japonski prestolnici
Naslednji članekHyperion XP-1: superavto prihodnosti na vodikov pogon

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.