Nadležni molji? Tako se jih znebite

Ali ste vedeli, da obstajata dve vrsti moljev? Tisti, ki jih opazimo v sobah in omarah, so tekstilni, tisti, ki se zadržujejo v kuhinji, pa kuhinjski. Škodljive so ličinke moljev, ki se prehranjujejo z volno in volnenimi izdelki oziroma z moko, suhim sadjem in drugo hrano.  Obe vrsti sta dobro prilagojeni življenju v bližini človeka.

Molji se najraje zadržujejo v okoljih, kjer se temperature gibljejo nad 18 °C. Običajno prej opazimo odrasle molje kot njihove ličinke, v naš dom pa jih lahko prinesemo tudi z izdelki iz trgovine. Težava je v tem, da se lahko zelo hitro razmnožujejo: samica molja lahko izleže tudi do 400 jajčec, iz katerih se kasneje razvijejo ličinke.

Molj

Kako se znebiti kuhinjskih moljev?

Če imamo kuhinjske molje, v kosmičih, moki in drugih suhih živilih običajno opazimo nitke, ki se vlečejo. Takšen izdelek je potrebno nemudoma vreči stran, najverjetneje pa tudi vsa odprta živila oziroma tista, ki niso v nepredušno zaprti embalaži. Temu naj sledi temeljito čiščenje vseh kuhinjskih površin in omaric. Odprta živila, kjer zagotovo ni ličink, lahko shranite v steklene kozarce, ki se jih da dobro zapreti, ter označite rok trajanja.

Kako preprečiti pojavitev kuhinjskih moljev?

Redno čistite kuhinjske omare in police v shrambi, pogosto pregledujte živila in zavrzite tista, ki jim je potekel rok. Odprta živila shranjujte v steklenih kozarcih, živila kupujte sproti in ne v prevelikih količinah, tako da jih lahko sproti porabite.

Molj
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako se znebiti tekstilnih moljev?

Dokaz, da so v vaši omari tekstilni molji, so običajno drobne luknjice v oblačilih ali celo odrasli molji. Izpraznite omaro z oblačili, vse kose operite in zlikajte (toplota bo namreč uničila še tista jajčeca, ki so morda preživela pranje). Dobro očistite vse police in predale, še posebej reže in skrite kotičke. Ne pozabite na omare s posteljnino, brisačami in volnenimi oblačili. Molji imajo načeloma raje naravne materiale od sintetičnih.

Kako preprečiti pojavitev tekstilnih moljev?

Molji se najraje naselijo na oblačilih, ki so že bila nošena, zato teh pred pranjem nikar ne spravljajte nazaj v omaro. Predalnike in omare vsak dan prezračite, a le za določen čas, saj boste molje sicer dobesedno vabili. Oblačila, ki jih dolgo ne boste nosili (na primer zimska/poletna oblačila ali kosi za posebne priložnosti), pospravite v vakuumske vreče za shranjevanje oblačil. To bo moljem preprečilo dostop.

Ličinka molja
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Splošni nasveti

Molji imajo radi toploto in vlago; vaš dom lahko naredite manj privlačen zanje že s pogostim prezračevanjem. Pomaga tudi kakšna vrečka iz blaga, napolnjena s suho sivko. V skrajnem primeru uporabite feromonsko vabo, ki učinkuje do tri mesece. Sivka deluje pri obeh vrstah moljev, feromonske vabe pa so posebej prilagojene tekstilnim oziroma kuhinjskim moljem.

Prejšnji članekHyperion XP-1: superavto prihodnosti na vodikov pogon
Naslednji članekKako preprosto odstraniti tapete

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.