Hummer se vrača in začenja preporod Detroita

Zloglasni terenec Hummer se vrača na ceste, so sporočili pri podjetju GMC. To so storili z razkritjem koncepta električnega poltovornjaka GMC Hummer EV. Odgovor na Teslin Cybertruck se terenska legenda vrača po desetletju odsotnosti. Kako bo izgledal in kakšne zmožnosti bo dosegel naslednik bencinskih zveri Hummer?

Hummer EV

GMC Hummer EV bo ravno tako impresiven kot predhodniki. Električni pogon je sestavljen iz treh elektromotorjev. Razpolagajo pa s kar 746 kilovati oziroma tisoč konji, a to še ni najbolj zanimiv podatek. 15,592 Nm navora je odgovornih za to, da bo terenec do 100 kilometrov na uro prišel v kar treh sekundah.

GMC HUMMER EV
GMC HUMMER EV

Serijska 35 in 37 palčna kolesa lahko premagajo 46 centimetrov visoko vertikalno oviro. Zmožen je tudi vožnje po več kot 60 centimetrov globoki vodi. Zračno vzmetenje bo poskrbelo, da se bo vozilo lahko na skrajnem terenu dvignilo za petnajst centimetrov. Zanimiva funkcija je tako imenovani crab walk, ki ponazarja premikanje raka. Sprednji in zadnji kolesi se lahko pri nizki hitrosti premakneta pod enakim kotom in omogočata diagonalno premikanje Hummerja.

Preporod mesta Detroit

Doseg vozila naj bi bil malo več kot 560 kilometrov, kar je spodbudna številka. GMC še ni navedel kapacitet baterije, obljubil pa je polnjenje s 350 kilovati. Tako bi lahko v desetih minutah napolnili vozilo za približno 150 kilometrov vožnje.

Vse to pa ne bo poceni, saj bo prva različica novega Hummerja stala dobrih 112 tisoč dolarjev. Vodilni pravijo, da bodo sčasoma na ceste poslali tudi bolj poceni različice, ki ne bodo nudile istih zmožnosti. Kako se bo zoperstavil Teslinemu Cybertrucku, ki se prodaja za 40 tisoč dolarjev in ostalim terencem, ki prihajajo na tržišče?

Izdelovati se ga bo začelo naslednjo jesen v Detroitu. Tovarna GMC-ja imenovana Factory Zero ne bo le preporod znamke Hummer, temveč tudi nekoč slavne detroitske avtomobilske industrije.

VIRGMC
Prejšnji članek⭐ Novo na portalu MojPrihranek: Vsak ponedeljek nova licitacija za 1 €
Naslednji članekNASCAR prihaja čisto blizu Slovenije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.