Gorivne celice postajajo za avtomobile bolj zanimive kot električne baterije

Elektriki, kot viru prihodnosti, bi lahko v prihodnje konkuriral vodik. Je čist vir energije in velja za najbolj razširjenega v naravi. Tako je pred leti nastal Vodikov svet, ki promovira uporabo vodika kot pogonsko energijo. Pred dnevi pa se je svetu pridružilo še podjetje Jaguar-Land Rover. Tako se začenja razvoj nove generacije vozil, ki jih bodo poganjale gorivne celice.

Projekt Zevs

Podjetje je pred dnevu objavilo novico, da so začeli z razvojem nove genracije vozil. Program so poimenovali Projekt Zevs. Ta bo predstavljal novo generacijo križancev, ki jih bodo poganjale gorivne celice. Veliko vprašanj v tem času leti na financiranje programa, saj situacija po svetu ni ravno blesteča. Odgovor se »skriva« v financiranju s strani države in privatnega sektorja. Velika Britanija bo za projekt namenila 80,75 milijona evrov. Temu pa bodo, vsaj za zdaj, svoj delež dodala še podjetja Delta Motorsport, Marelli Automotive Systems UK in UKBIC.

Rezultate v praksi je težko napovedati, saj je celoten projekt šele v začetni fazi. Vsi sodelujoči pa so s svojimi napovedmi zelo optimistični. Vpletenost več podjetij jim bo pri tem pomagala, ker to pomeni veliko večje število sodelujočih in v teoriji bi se tako zmanjšal čas proizvodnje. Poleg samega projekta bodo zraven pridobivali še nova znanja, ki bodo samo pripomogla celotni sliki.

Vodikov Svet
Vodikov Svet

Vodikov svet

Nastal je leta 2017 in je globalna iniciativa za spodbujanje vloge vodikovih tehnologij pri globalnem energetskem prehodu. Svet trenutno sestavlja 19 multinacionalk. Air Liquide, Alstom, Anglo American, Audi, BMW GROUP, Daimler, ENGIE, General Motors, Honda, Hyundai Motor, Iwatani, Jaguar-Land Rover, Kawasaki, Plastic Omnium, Royal Dutch Shell, Statoil, The Linde Group, Total in Toyota. Zraven sodeluje še 10 akterjev iz vrednostne verige. Ballard, Faber Industries, Faurecia, First Element Fuel (True Zero), Gore, Hydrogenics, Mitsubishi Corporation, Mitsui & Co, Plug Power in Toyota Tsusho.

Vse informacije o Svetu Vodika lahko najdeš na njihovi spletni strani HydrogenCouncil.

O vodiku

Uporablja se lahko kot gorivo v energetiki ali pa kot surovina v industriji. Pri sami uporabi ne proizvaja emisij in s tem ponuja čisto nove možnosti uporabe. Še vedno pa se uporaba vodika iz leta v leto povečuje, saj ga je možno skladiščiti in prenašati pri visoki energijski gostoti v tekočem ali plinastem stanju. Zaradi vsega tega je vodik zelo obetavna rešitev kar se tiče premagovanja ovir pri energetskem prehodu.

VIRFormaCar.com
Prejšnji članekSoba brez oken: jo sploh lahko izdelate?
Naslednji članekDo zmanjšanja plastičnih odpadkov z uporabo zidakov iz reciklirane plastike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.