Do zmanjšanja plastičnih odpadkov z uporabo zidakov iz reciklirane plastike

Indijsko podjetje Rhino Machines je začelo z uporabo plastike v gradnji. Zidaki iz silikatne plastike so dovolj močni, da iz njih lahko zgradimo hišo, pri tem pa zmanjšamo onesnaženost planeta. Podjetje je eksperimentiralo s sestavo zidakov iz odpadne plastike in livarskega prahu. S poskusi so želeli dokazati, da te zidaki lahko zamenjajo tradicionalne.

Zakaj bi sploh reciklirali plastične odpadke?

Poskus je nastal z namenom reševanja indijske težave s plastičnimi odpadki. Leta 2012 je Indija ustvarila približno 26 000 ton plastike dnevno. Poleg tega naj bi kar 10 000 ton plastike dnevno ostalo nepobrane. Ta plastika nato onesnažuje ulice, morje, reke in polja.

Težava s plastičnimi odpadki pa ni omejena samo na Indijo. Leta 2017 je National Geographic objavil rezultate, ki kažejo, da več kot 91 % svetovnih plastičnih odpadkov ni recikliranih. Do leta 2018 je svet ustvaril čez 8,3 milijarde ton plastike. Od tega se je približno 6,3 milijarde ton odpadkov znašlo na smetiščih, v oceanih in rekah. National Geographic je opozoril, da če na svetovni ravni ne obvladamo težave s plastiko, naj bi se do leta 2050 na odpadih znašlo 12 milijard ton plastičnih odpadkov.

Otrok na smetišču

Vse te težave, povezane s plastiko, so znanstvenike prignale do tega, da iščejo rešitve, ki bi vodile k bolj trajnostnemu svetu. Nekatere države so sicer prepovedale plastiko za enkratno uporabo, vendar plastika, ki že obstaja, kljub temu močno vpliva na okolje. Tehnologija, kot so ti zidaki, pa bi to pomagala zmanjšati.

Če združimo potrebo po reševanju težave s plastiko in potrebo po urbanem razvoju, dobimo odlično priložnost za razvoj zidakov iz silikatne plastike. Združeni narodi poročajo, da 55 % svetovnega prebivalstva živi v urbanih področjih. Tam visoka gostota prebivalstva vodi v povišano onesnaženost s plastiko. Združeni narodi prav tako ocenjujejo, da naj bi kar 68 % svetovnega prebivalstva živelo v urbanih področjih do leta 2050. Z uporabo plastičnih zidakov bi lahko zgradili potrebna naselja in zmanjšali količino plastike na odpadih.

Kako so ti zidaki ustvarjeni?

Rhino Machines je želel ustvariti ‘zero waste’ način gradnje. Na začetku poskusa so mešali livarski prah in cement. Kasneje so ta livarski prah začeli mešati s plastičnimi odpadki, da bi povečali trajnostno naravnanost njihovega podjetja. Zaradi uporabe plastičnih odpadkov niso več potrebovali vode in cementa med mešanjem materiala za zidake.

Zaboj odpadkov za recikliranje

Uporaba teh zidakov je prijazna do okolja, saj pri uporabi ne potrebujemo vode. Zidaki so sestavljeni iz 80 % livarskega prahu in 20 % plastičnih odpadkov. S tem porabimo manj naravnih virov in zmanjšujemo količino plastičnih odpadkov. Ti zidaki so poleg tega tudi 2,5 krat močnejši od tradicionalnih.

Podjetje je do čiste plastike prišlo tako, da je kontaktiralo bolnišnice, šole in korporacije. V štirih mesecih so zbrali 6 ton plastičnih odpadkov in 15 ton livarskega prahu. To kaže, koliko odpadkov je dejansko na voljo in jih lahko porabimo pri izdelavi teh zidakov.

Potencial teh zidakov je velik, saj bi lahko zmanjšali onesnaženost v Indiji in tudi po svetu. Če bi se industrije začele posluževati teh zidakov, bi naš svet lahko usmerili k manjši plastični onesnaženosti.

VIRInhabitat
Prejšnji članekGorivne celice postajajo za avtomobile bolj zanimive kot električne baterije
Naslednji članekDan odprtih vrat Ytong hiše

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.