Soba brez oken: jo sploh lahko izdelate?

Seveda ob pomanjkanju prostora doma ne začnemo verjetno takoj iskati druge nepremičnine. Marsikdo poskuša najprej preveriti, ali so kakšne možnosti, da s postavitvijo predelnih sten pridobimo dodatno sobo. In običajno to je izvedljivo, čeprav v nekaterih primerih le tako, da ustvarimo sobo brez okna. Je takšna soba primerna?

Naravna svetloba je še kako pomembna za dobro počutje, razvoj in življenje nasploh. Kljub vsemu pa še ob pregledu nepremičnin, ki so naprodaj, lahko kaj hitro naletimo na staro- in celo novogradnje, v katerih so sobe, ki nimajo oken. Naj že v začetku pojasnimo – taki prostori so povsem v redu in dovoljeni, v kolikor širina in dolžina sobe ustrezata zakonskim pogojem. Ob tem mora v sobo prihajati naravna svetloba (posredno) iz drugega prostora.

Velikost prostora

Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj določa minimalno širino prostora, ki naj bi bil namenjen bivanju in spanju. Kot je določeno, mora prostor v širino meriti vsaj 1,9 metra. Če je osvetljen s krajše strani, širina ne sme biti krajša od polovice dolžine. Torej: če meri v širino 2 metra in je to krajša stranica, s katere je prostor osvetljen, mora v dolžino meriti vsaj 4 metre. Kot bivalni ali spalni prostor torej ne more biti uporabljen prostor, ki je ozek in dolg ter slabo osvetljen.

Po veljavnih standardih je zahtevana osvetlitev prostorov 20 odstotkov kvadrature. Pri 100 kvadratnih metrov veliki bivalni površini, mora površina oken znašati 20 kvadratnih metrov. V primerih, ko prihaja naravna svetloba v prostor zgolj z ene strani, je omejena njegova globina – dovoljena je do trikratnika svetle višine prostora.

Posredna osvetlitev

Če je možna pridobitev dodatnega prostora s pregraditvijo večjega prostora, a tam ni okna, morate poskrbeti, da bo prihajala naravna svetloba v sobo skozi drug prostor. Postavite lahko okno na višini, ki bo nudilo zasebnost uporabniku sobe, a všeeno spuščalo svetlobo v prostor, ali pa postavite stekleno steno, morda celo iz steklenih kock. V tem primeru morajo biti steklene površine v neposredno razsvetljenem prostoru večje, saj morajo v višini nad pol metra dosegati 20 odstotkov tlorisne površine obeh prostorov, torej neposredno in posredno osvetljenega.

Torej, če načrtujete postavitev pregradne stene, ne pozabite na naravno svetlobo. Je veliko bolj pomembna, kot se morda zdi, luči pa je nikakor ne morejo v celoti nadomestiti.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako očistiti rešetko na plinskem žaru
Naslednji članekGorivne celice postajajo za avtomobile bolj zanimive kot električne baterije

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.