Evropski teden mobilnosti 2015

Poudarek letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je na zdravju in kolesarjenju. Tudi vsakodnevna potovanja lahko koristijo zdravju. Z gibanjem, ki ga mimogrede vpletemo v vsakdanje življenje, zlahka dosežemo priporočene 2,5 ure telesne dejavnosti na teden.

Letošnji Evropski teden mobilnosti v koordinaciji Ministrstva za infrastrukturo se bo osredotočil na zdravje s poudarkom na kolesarjenju, nosilni slogan kampanje pa se glasi: “Izbiraj. Spreminjaj. Združuj.” Pred prazniki se je na posvetu zbralo 90 občin in organizacij, ki so na različne načine povezane s tem že tradicionalnim evropskim projektom. Izmenjali so si izkušnje in primere dobrih praks iz preteklega leta ter predstavili načrte in ideje za letos. Posebej je bil izpostavljen pomen regijskega sodelovanja pri izvedbi tovrstnih pobud. 

 
Pomladnega posveta ob napovedi Evropskega tedna mobilnosti (ETM) 2015 se je udeležilo kar 90 predstavnikov slovenskih občin in različnih organizacij, ki so vpletene v organizacijo in izvedbo tega tradicionalnega dogodka. Udeležence posveta sta nagovorila minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.
 
Novosti letošnjega ETM je predstavila nacionalna koordinatorka pobude mag. Polona Demšar Mitrovič z Ministrstva za infrastrukturo: “Sporočilo pobude ETM se letos z varovanja okolja preusmerja na varovanje zdravja s poudarkom na kolesarjenju kot odlični obliki aktivnega potovalnega načina. Tako se bo v ETM vpletla akcija “Pripelji srečo v službo”, ki spodbuja, da se v službo odpravimo s kolesom. Več poudarka bo na regionalnem sodelovanju, aktivno bo vključen inštitut za varovanje zdravja, po novem pa se bodo lahko k sodelovanju v ETM poleg občin samostojno prijavile tudi druge zainteresirane organizacije (npr. šole, nevladne organizacije). Zelo pomembna je tudi razširjena vloga nacionalnih in lokalnih koordinatorjev, ki si bomo odslej za promocijo ETM prizadevali vse leto. Vse novosti bo zaokrožila tudi nova celostna grafična podoba ETM.” 
 
O povezavi med mobilnostjo in zdravjem sta spregovorili mag. Janja Križman Miklavčič z Ministrstva za zdravje ter Janet Djomba z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poudarili sta, da je debelost problem v vsej Evropski uniji, k čemur pomembno prispeva tudi dejstvo, da je naše življenjsko okolje vse manj naklonjeno telesni dejavnosti oziroma jo pogosto celo ovira. V Sloveniji se je v zadnjih 30 letih delež čezmerno hranjenih in debelih otrok in mladostnikov podvojil, med odraslimi pa ima večjo telesno maso od priporočene kar 70 odstotkov moških in malo manj kot polovica žensk. Zavedati se je treba, da telesna dejavnost za krepitev zdravja ne pomeni le športa in rekreacije, temveč tudi povezovanje telesne dejavnosti z našimi vsakodnevnimi opravili. Tako lahko mimogrede dosežemo 2,5 ure telesne dejavnosti na teden, kolikor jo za ohranjanje zdravja priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. 
 
Kolesarsko kampanjo “Pripelji srečo v službo” je predstavil Aljaž Plevnik z Urbanističnega inštituta Republike Slovenije (UIRS). Izpostavil je številne prednosti kolesarjenja – z njim prihranimo

Prejšnji članekJavna obravnava Uredbe o obnovljivih virih energije v prometu
Naslednji članekV letu 2014 stabilne maloprodajne cene električne energije za gospodinjstva in nižje cene za industrijske porabnike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.